Sve faze mamurluka i načini kako da olakšate nepodnošljive simptome (INFOGRAFIKA)

Jačina mamurluka zavisi i od kvaliteta pića, ali i od onoga što ste jeli pre nego što ste počeli da pijete

Mamurluk je stanje koje nastaje nakon povećane konzumacije alkohola, odnosno nakon prekomerne upotrebe alkoholnih pića. Obeležavaju ga dehidratacija, glavobolja, letargija, žeđ, kao i drugi propratni simptomi. Mamurluk nastaje nakon stanja opijenosti, odnosno nakon trežnjenja kada efekti konzumiranja alkohola prestaju da deluju.

Sok od nara je najzdravije piće na svetu: Koliko tačno ima vitamina i zbog čega je baš toliko dobar? (INFOGRAFIKA)

Iako mamurluk može da nastupi u bilo koje doba, najčešće se dešava ujutro, nakon burne noći. Pored fizičkih simptoma, mamurluk često prate i psihološki simptomi poput depresije i straha. Ljudski organizam razgrađuje između 8 i 9 grama alkohola (pola čašice rakije) u toku sat vremena, dok sve preko toga direktno utiče na mozak.

Oporavak od mamurluka se ubrzava rehidratacijom organizma, odnosno unošenjem što više bezalkoholnih tečnosti koje pomažu u eliminaciji alkohola iz organizma. Koliko će jak i neprijatan mamurluk biti zavisi od toga koliko ste alkohola uneli, od stanja organizma, pola i obroka pre unošenja alkohola. Razlozi nastajanja mamurluka još nisu potpuno poznati, ali su poznate faze po kojima se odvija kao i načini na koje možete da smanjite neprijatne simptome. Više zanimljivosti o mamurluku pogledajte u nastavku:

VIDEO: Pijan čovek pao pred voz, tragedija izbegnuta u poslednjem trenutku, batine stigle kao kazna

(Telegraf.rs)