Evo zašto vam se jede slana hrana - i kada je to signal za nešto opasno

Postoje fiziološki razlozi zbog kojih nam se traži slano i to bi trebaloo svako da zna

Poznato je da Srbi vole slanu i začinjenu hranu, ali niko nije ispitivao zašto je to tako. Ipak, doktori su napokon objasnili da postoji žudnja za ovakvom hranom i odakle ona potiče.

- Slanu hranu ne bi trebalo odmah okarakterisati kao lošu - kaže doktor integgrativne medicine Puja Emi Šah i dodaje da so jedna od najvažnijih komponenti u našem telu. Natrijum koji je glavni sastojak soli pomaže da najvažnije tečnosti cirkulišu kroz telo, omogućava razvoj mišića i potpomaže prenos nervnih signala kroz telo. Postoji čak teorija da je slana hrana jako važna za rast i razvoj.

Dr Šah ističe da je jedini problem što ljudi unose mnogo soli u organizam. Dozvoljen unos soli je 2.300 mg po danu, a to gotovo svaki čovek prekorači. Ono na šta ljudi ne obraćaju pažnju je da ne moraju da sole hranu koja u sebi već sadrži so. Višak soli može da dovede do nadutosti, dehidracije i povećanja krvnog pritiska.

- Ukoliko žudite za slanom hranom, onda vaše telo pokušava da vam kaže da nešto drugo nije u redu u vašem organizmu što često nema veze sa ishranom - kaže dr Šah i dodaje da bi trebalo obratiti pažnju na glavne i najčešće uzroke takvog stanja.

Foto: Pixabay

Stres

- Kada smo pod stresom često tražimo utehu u hrani, a takva hrana je načešće slana, začinjena, masna ili slatka - kaže dr Šah i dodaje da sledeći put kada vam se budu neodoljivo jele ovakve namirnice treba da porazmislite da li imate problema sa raspoloženjem i da to možete kompenzovati nekom drugom aktivnošću, na primer vežbanjem.

Loše spavanje

Naučnici su dokazali da ljudi koji nedovoljno spavaju često posežu za nezdravom hranom. Dr Šah je objasnila da je jedan od razloga nivo kortizola, koji često nazivaju hormonom stresa. On se povećava kada je osoba umorna, a ovo dovodi do žudnje za slanom hranom.

- Manjak sna takođe podstiče lučenje grelina, hormona odgovornog za glad - objašnjava dr Šah i dodaje da držanje kortizola pod kontrolom može da umanji problem unošenja nezdrave hrane.

Foto-ilustracija: Profimedia

Žudnja za hranom koju već jedete

- Slana hrana je u tesnoj vezi sa navikom - kaže dr Šah i dodaje da je veća verovatnoća da će nam se tražiti slana hrana ukoliko unosimo namirnice pune natrijuma često.

Ako želite da izbacite slanu hranu iz ishrane moreli bi pre svega da isključite prženjem pripremljene obroke, kao i konzervirane namirnice. Ukoliko se ove "dijete" budete pridržavali bar mesec dana, već ćete manje žudeti za slanom hranom.

Prekomerno znojenje

Postoji direktna veza i između unošenja slane hrane i znojenja. Pošto se znojenjem izbacuju soli nivo netrijuma u telu se smanjuje. To dovodi do želje za slanom hranom. Tako da ukoliko se premate da istrčite maraton, trebalo bi unosite dosta tečnosti kako bi se vaša želja odložila.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Problem sa štitastom žlezdeom ili bubrezima

U principu je želja za slanom hranom potpuno benigna, ali podstoje i izuzeci.

- Kada se želja za slanom hranom kombinuje sa nekim drugim simptomima, onda bi treablo da se obratite lekaru, jer možda imate problem sa štitastom žlezdom ili bubrezima - kaže dr Šah i dodaje da je najčešća pojava Adisonova bolest, odnosno manjak kortizola koji luče nadbubrežne žlezde. Simptomi ove bolesti su, osim žudnje za slanom hranom, vrtoglavica, bol  stomaku, promena boje kože, bol u mišićima.

Dakle, so nije nezdrava samo ukoliko se unosi putem zdrave hrane.

(Telegraf.rs / wellandgood.com)