Ako osetite ovakav miris, nemojte nikako da ulazite u bazen

Ako je verovati najboljem plivaču svih vremena, svi ostavljaju u bazen nešto sa svoje kože

Majk Felps šokirao je sve svojom izjavom da u bazenu svi mokre, ali da hlor ubija sve pa zato nema nikakvih posledica.

Prema izveštaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, najodlikovaniji olimpijski plivač svih vremena i te kako je u zabludi.

Foto: Telegraf

Hlor se dodaje vodi kako bi se sprečilo širenje bacila, ali je još uvek nejasno šta sve ljudsko telo ostavi za sobom u vodi u bazenu. Tu se nalaze urin, fekalije, znoj, prljavština, dezororansi, parfeni i šminka. Ovi zagađivači mogu da smanje količinu hlora koji ubija bacile i da stvore hloramine - hemikalij ekoje stvaraju iritaciju.

Bazeni koji ne mirišu na hlor su bazeni koji imaju najzdraviju vodu. Ukoliko osetite da voda u kojoj ste miriše previše na hlor, onda verovatno osećate hloramine. Zatvoreni bazeni su najčešće problematični zbog ovoga jer oni imaju slabu ventilaciju.

Foto: Pixabay/Pexels

Nije samo grozno i misliti o tome, već hloramini mogu da imaju mnogo negativnih posledica po zdravlje. Udisanje ili kontakt sa njima mogu da dovedu do:

- iritacije nosa, kašljanja i kijanja;

- astmatičnog napada;

- crvenila i svraba očiju;

- iritacije kože i pojave osipa i crvenila.

Kako bi sprečili hloramine, stručnjaci savetuju da nikada ne plivate u bazenu ako imate dijareju. Obavezno je tuširanje pre ulaska u vodu i nošenje kapice za plivanje. Dodatan oprez poručuje se svima koji imaju naviku da uriniraju dok su u bazenu. Tako nanosite štetu i svom, ali i zdravlju drugih plivača.

(Telegraf.rs/menshealth.com)