Sibirski čaj od bokvice koji "otčepljuje" krvne sudove: Evo zašto ga Rusi prave drugačije od nas

Isprobajte čaj od bokvice na ruski način

foto: pixabay.com

Rusi čaj piju tokom cele godine, a ono što raste u nekim predelima Sibira su zaista superbiljke koje su poznate po svojim zdravstvneim svojstvima.

Jedna od njih je dobro poznata i u Srbiji - bokvica.

Čaj od bokvice se pak, u Rusiji pravi na malo drugačiji način.

Mladi listovi bokvice puni su vitamina. Ekstrakti ove biljke se koriste u lečenju bronhijalne astme i bronhitisa, a sok od svežih listova bokvice je efikasan u lečenju gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, dok pomaže i kod zakrčenja krvnih sudova.

Evo kako se pravi tradicionalni sibirski čaj od bokvice:

Bokvicu sitno iseckajte, istisnite sok, pomešajte ga sa medom u odnosu 1:1 i kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta.

Dobijena smesa će iznositi samo jednu supenu kašiku, pa valja povećati količine. Po jednu supenu kašiku tri puta na dan dodajte u crni ili zeleni čaj.

Prijatno!

(Telegraf.rs)