Da li svom telu činite uslugu ako umesto šećera koristite med? Odgovor će vas iznenaditi

Većina nas misli da će na ovaj način izbeći gojenje

Šećer se danas smatra jednom od najozloglašenijih namirnica i najvećim neprijateljem našeg vitkog stasa, kao i zdravlja uopšte.Većina nutricionista će savetovati da, ako već moramo da zasladimo svoju kafu, bolje koristimo med ili javorov sirup. Kako kažu, na taj način ćemo uneti manje kalorija u svoj organizam.

Osim toga, ove dve namirnice se navodno bolje razlažu i našem telu i samim tim, ne podstiču pojačano lučenje insulina što je veoma bitno za zdravlje. Pojačana proizvodnja ovog hormona dovodi do pojave insulinske rezistencije, gojaznosti, povećava se rizik od dijabetesa i sl.

Pitanje je, da li je zaista to tako? Da li svom telu činimo uslugu kada šećer zamenimo medom?

Foto: Pixabay.com

Američki stručnjaci kažu da je ova teorija potpuno neosnovana. Mada nam zdrava logika kaže da je umesto šećera pametnije da biramo med i javorov sirup kad želimo da se zasladimo, nauka ipak kaže dugačije.

- Jedino što ćemo na ovaj način postići jeste da ćemo u organizam uneti manju dozu antioksidanta. Ali što se tiče "razgradnje", naš organizam na gotovo isti način metabolizuje javorov sirup, med i druge šećere - kaže američka nutricionistkinja Rebeka Klajd.

Video: Pomor pčela! Ljudi, bez njih ova planeta umire

(Telegraf.rs)