≫ 

Evo kako da prepoznate da vam pankreas ne funkcioniše kako treba

Ova važna žlezda može da vam napravi gadne probleme u organizmu

  • 0

Pankreas je endokrina žlezda i kada ne obavlja svoje funkcije normalno, može da se javi gomila problema u organizmu. Važno je da ih na vreme identifikujete i da se blagovremeno lečite. U suprotnom, može vam biti samo gore.

Pnkreas obavlja dve važne uloge u organizmu: luči enzime koji pomažu varenje u tankom crevu, odnosno potpomaže funkcionisanj  digestivnog trakta; reguliše nivo šećera u krvi prizvodnjom i lučenjen hormona insulina.

Zbog njegove značajne uloge u telu, poremećaj rada gušterače dovodi do mnogih drugih zdravstvenih problema.

Simptomi poremećaja rada ove žlezde se ne primete uvek na veme, jer se preklapaju sa simptomima za druga oboljenja.

Ukoliko primetite sledeće tegobe, obavezno proverite pankreas.

Foto: Profimedia

Svetla stolica

Pošto pankreas ima uticaj na proces varenja u organizmu, možete prvo primetiti promene u svojoj stolici. Problem je kada je cela vaša stolica svetle boje ili kada se završava svetlijim delom izmeta.

Ne bi trebalo da se brinete ako vam se ovo dešava samo povremeno, ali ako je ovo učestala pojava obavezno se obratite lekaru.

Mučnina i povraćanje posle obroka

Digestivni trakt prvi reaguje kada imate problem sa pankreasom. Vaš želudac će jako teško variti masnu hranu, pa će vam često biti muka ili ćete čak povraćati ukoliko je unesete. Pankreatitis ili upala pankreasa se najčešće ovako manifestuje.

Foto: Profimedia/Alamy

Bol u stomaku

Pogotovo posle jela, može da se javi bol u stomaku, koji se često definiše kao gorući bol. On može da se zadrži i dan posle spornog obroka.

Bol se najčešće javlja na levoj strani jer je tu smešten pankreas, ali može da se reflektuje i dalje po stomaku, najčešće ako se zanemaruje.

Kada bol počne da se penj ka ramenu i dalje ka licu, hitno se obratite doktoru.

Nagli gubitak težine

Ovo se ne odnosi na namerno mršavljenje, već na iznenadni gubitak kilograma. Problem sa pankreasom se vidi po ovom siptomu kroz gubitak apetita, jer organizam ne želi da proživljava bol iznova i iznova.

Međutim, može da se desi i da jedete normalno, a da gubite na težini. To je posledica problema sa varenjem. A ovo posledica problema sa pankreasom.

Foto: Pixabay.com

Visok nivo šećera u krvi

Pankreas luči insulin koji sprovodi šećer iz krvi do ćelija. Ukoliko nema dovoljno insulina, šećer će se zadržati u krvi. Tako može da se javi dijabetes, kao i mnoge druge komplikacije.

Postoji mogućnost i da pankreas luči mnogo insulina, a vaš nivo šećera u krvi je jako visok. Tada se govori o insulinskoj rezistenciji.

(Telegraf.rs / healthybuilderz.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA