Gojaznost je ugrožavala Aleksov život: Ovo su vežbe koje su mu pomogle da izgubi 130 kila

Naporan rad i promene u ishrani donele su veliku transformaciju

Foto: screenshot/youtube.com/truly

Dvadesetsedmogodišnji Aleks imao je 227 kilograma, kada je shvatio da preterana gojaznost ugrožava njegovo zdravlje.

Suvišni kilogrami su ozbiljno pokvarili kvalitet Aleksovog života i bilo mu je neprijatno da ode u teretanu.  Aleks je ispričao priču o životnoj transformaciji i motivima koji su ga naterali da promeni život.

- Uvek sam imao problema sa težinom. Kao dete sam bio najveći među vršnjacima, a fizička aktivnost mi nije išla od ruke. Telesna masa se otrgla kontroli kada sam završio srednju školu. Hrana mi je pružala zadovoljstvo i često sam je zloupotrebljavao. Jeo sam pogrešne obroke u pogrešnim trenucima. Gazirani sokovi, kolači, kineska hrana, pice... sve to sam trpao u sebe. Nisam imao predstavu o kalorijama i težina je rasla iz dana u dan - objašnjava Aleks i dodaje da su se njegovi godišnji pregledi završavali identičnim savetima lekara.

- Govorili su da je mršavljenje neophodno i pominjali operaciju kao opciju. Doktor mi je rekao da je moj život u opasnosti, ukoliko nastavim da se gojim - navodi Aleks.

Proces transformacije je započeo kada se Aleks zaposlio kao kurir. Dostavio je paket robe, a u magacinu se nalazila vaga. Radoznali Aleks je stao na nju i ostao šokiran prizorom.

- Vaga je pokazala 218 kilograma. Pogledao sam slike iz prethodnog perioda i shvatio da sam bio mnogo veći. To znači da sam u najtežem periodu svog života imao oko 230 kilograma. Jednostavno sam odlučio da tako više ne može. Bila je to jedna od poslednjih prilika da učinim nešto za svoje zdravlje - objašnjava Aleks.

Na početku se odrekao gaziranih sokova i umesto njih pio samo vodu. Brzu hranu je eliminisao i posle samo mesec dana izgubio je 18 kilograma.

Ubrzo je uspeo da savlada strah od vežbanja pred drugim ljudima. Posećivao je teretanu šest do sedam puta nedeljno radeći naporne krosfit vežbe. Raznovrsni i zahtevni treninzi postepeno su topili masnoću.

- Odlazak u teretanu mi je nekada predstavljao neprijatnost, a sada svakog jutra idem na krosfit. Vežbe su pomogle da izgubim 127 kilograma. Uspeo sam da spustim masu na 90 kilograma, a najbolje se osećam kada imam između 90 i 93 kilograma - navodi Aleks.

(N.N.)