Zašto su žene i deca otporniji na Covid-19? U slučaju korona virusa muškarci su slabiji pol

Iz nekog razloga, žene i deca su manje podložni infekcijama korona virusa

Foto: Tanjug/AP

Vesti o korona virusu su preplavile svetske medije, a podaci o četiri registrovana slučaja u Srbiji su uplašili srpsku javnost... Ono što znamo o COVID-19 virusu se uglavnom svodi na testiranja i statističke podatke: do sada se razbolelo više od 115.000 ljudi, od kojih je 4.000 preminulo.

Ali postoji nešto što medicinski stručnjaci ne razumeju:

Zašto je infekcija korona virusom uglavnom blaga po ženu i decu, u odnosu na muškarce i stariju populaciju?

Prema izveštaju Nacionalne zdravstvene službe, svega 2,4 procenata svih prijavljenih slučajeva COVID-19 korona virusa u Kini (gde je počela epidemija) su deca. A od toga, samo 2,5 odsto je iskusilo bilo koji od težih simptoma povezanih sa bolešću. Na globalnom nivou još uvek nije zabeležen smrtni slučaj kod male dece.

Foto: AP/Tanjug

Kada je reč o uticaju korona virusa na žene, Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da, iako su muškarci i žene bili zaraženi u otprilike jednakom broju, stopa smrtnosti među muškarcima bila je 2,8 odsto, u poređenju sa 1,7 odsto među ženama zbog čega se smatra da se žene "lakše" nose sa infekcijom od muškaraca. 

Zdravstveni eksperti imaju nekoliko teorija o uticaju korona virusa na decu i žene, a smatraju da je ključno otkriti kako ovaj specifični soj utiče na imuni sistem dece, ali i različite polove.

Kada je u pitanju uspostavljanje imunološkog odgovora protiv infekcija, smatra se da su muškarci slabiji pol

- Žene imaju suštinski različit imunološki odgovor od muškaraca. Žene imaju veću verovatnoću da obole od autoimunih bolesti, a postoje dobri dokazi da žene proizvode bolja antitela na vakcine protiv gripa, koje odrasle štite od patogena kojima su bili izloženi kao deca - kazao je profesor Pol Hunter sa Univerziteta u Istočnoj Angliji.

Jedna od hipoteza je da jači imunološki sistem žena daje prednost preživljavanju njihovim potomcima, kojima ugrađuju antitela iz majčinog mleka koji pomažu u uklanjanju bolesti dok se imunološki sistem odojčadi još razvija. Čvrsti biološki faktor može biti odgovoran, uključujući ženski polni hormon estrogen, za koji se čini da igra važnu ulogu u imunitetu i činjenicu da žene nose dva X hromozoma, koji sadrže gene vezane za imunitet. Muškarci, naravno, nose samo jedan X hromozom.

Foto: Tanjug/AP

Postoje značajne razlike između dečijeg i imunološkog sistema odraslih

Imuni sistem je u detinjstvu slab, a povišene temperature, koje su česte kod dece, predstavljaju znak da telo adekvatno reaguje na infekciju - pomaže da se prirodno izbori sa virusom. Međutim, ako je aktivnost imunog sistema prekomerna to može da ošteti druge organe u telu i to može da bude jedan od razloga zašto korona virus može da bude smrtonosan.

- Mora da postoji nešto što ovaj virus radi telu, a što ne podrazumeva stimulisanje imunološkog sistema kod dece. Čini se da korona virus ne postavlja nesrazmeran imunološki odgovor, a neki slučajevi su asimptomatski (bez simptoma, znakova bolesti) - objašnjava doktor Natali Mekdermot iz Kings koledž London (KCL).

Pojedini lekari objašnjavaju da je dečiji imuni sistem jak, dok njihova pluća još uvek nisu pod uticajem zagađivača ili pušenja i obično nemaju osnovne bolesti. To znači da ako dobiju virus, verovatno se neće razboleti od njega - i verovatno neće pokazivati nikakve simptome.

Foto: Tanjug/AP

- Dečiji imuni sistem je naviknut na stalne napade, tako da lakše koordinira i reguliše svoj odgovor. Na kraju dana, kada bi se njihov imunološki sistem uplašio svakog virusa, bili bi svakog puta smešteni na odeljenje intezivne nege. Umesto toga, deca su zaista dobra u stvaranju dobrih, brzih imunoloških odgovora - kazala je dr Budi Krič, lekar u dečijoj bolnici Vanderbilt,

To bi moglo da znači da deca imaju blaži oblik bolesti i simptome koji se ne pogoršavaju, te da upravo zbog toga ona ne idu kod lekara, nisu hospitalizovana i nema više prijavljenih slučajeva.

Zdravstveno upozorenje za putnike koji dolaze iz zaraženih područja 

Svi koji su boravili u području u kojima su aktuelne epidemije COVID-19, ili bili u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija ili postavljena sumnja na nju, ili su posećivali zdravstvene ustanove u kojima se leče oboleli od ove bolesti dužni su da se drže sledećih uputstava Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut":

u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima,

ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku.

- Za bliže informacije pozvati broj Ministarstva zdravlja - 064 8945 235, ili  Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut”  - 011 2684 566, ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite čije kontakt informacije možete pronaći na ovom LINKU Ministarstva zdravlja.

Sve novosti vezane za korona virus možete pratiti u blogu uživo.

Video: Pogledajte kako virus može lako da se proširi van bolnice: Vodite računa o higijeni ruku
Video: Prošetali smo kroz poslovni kompleks Airport City, gde je boravio zaraženi Kinez

(Kristina Milošev/Telegraf.rs)