Spremite maramice i pumpice za inhalaciju: Sve što treba da znate o sezoni ambrozije

Korovska biljka već 70 godina pušta svoje korene u Srbiji a mnogi dobijaju alergiju od same pomisli na kraj avgusta

Ambrozija je rod invazivnih korova, jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svetu. U polenu ambrozije je konstatovano 52 jedinjenja koja su alergogena od kojih su 6 posebno opasni. Alergijska reakcija se prvenstveno javlja na gornjim disajnim putevima. Otežano disanje i pojačana sekrecija su osnovni oblici alergije koja može u nekim situacijama preći i u astmatične napade. Takođe na iloženoj koži može da s epojavi osip.

Jedna biljka može proizvesti i više od milijardu zrna polena koji se uz pomoć vetra mogu raspršiti na površinu od više kvadratnih kilometara. Zrno polena zadržava klijavost i do 40 godina. Ambrozija prvenstveno nastanjuje neuređeno i zapušteno zemljište. U Evropu je stigla iz Amerike, a u Srbiji se pojavila u Vojvodini tokom pedesetih godina prošlog veka.

Ipak u Americi indijanci su biljku koristili kao lek jer njeno ulje utiče na smanjenje zapaljenja na koži jer deluje antibakterijski i antimikotički. Takođe zbog svoje velike otpornosti može da se koristi kao čistač zagađenog tla jer ona je jedina biljka koja iz zemljišta uzim ateške metale koj isu inače štetni.

(Telegraf.rs)