Koliko jaja smete da pojedete, a da ne narušite zdravlje: Čuveni srpski nutricionista daje odgovor

Iako su jaja zdrava, ne bi trebalo preterivati

Foto: Pixabay

Uskršnji praznici su dani kada većina ljudi pojede veću količinu barenih jaja nego što inače praktikuje tokom godine. Mame i bake prednjače u ubeđivanju najmlađih da posle kucanja jajima obavezno pojedu jaje, jer je ono zdravo i daje snagu organizmu.

Ali, ako se pretera u količini pojedenih jaja, to može da bude loše po zdravlje. Donedavno se govorilo da jaja nipošto ne bi trebalo jesti svaki dan, jer je žumance puno holesterola. Takođe, još jedno pravilo koje smo često slušali od stručnjaka za ishranu bilo je da ne bi trebalo pojesti više od šest jaja nedeljno. U vreme uskršnjih praznika malo je onih koji to pravilo poštuju.

Prof. dr Jagoda Jorga, doktor medicinskih nauka i supspecijalista za ishranu, za eKlinika portal rešava dilemu o količini pojedenih jaja na dnevnoj bazi i objašnjava zašto su ona dobra, a zašto i kada nisu.

Foto: Pixabay

– Sva pravila vezana za konzumaciju jaja davno su se izmenila, pa mislim da je sada već svima poznato da jedno do dva jajeta dnevno može slobodno da se pojede – kaže prof. dr Jagoda Jorga za eKliniku.

- Ali, kada kažemo dva, mislimo na dva mala jaja. I kod nas su sada jaja klasifikovana na S (small), M (medium), L (Large), to piše na svakoj kutiji. Dakle, kada kupujete jaja kupujte ona sa oznakom S, odnosno mala.

To se, ističe ona, odnosi na sve kategorije, i na decu i na odrasle, osim na ljude koji imaju problem sa žučnom kesom, njenom funkcijom ili one koji su operisali žučnu kesu.

Oni, upozorava prof. Jorga, ne bi trebalo da uzimaju cela jaja.

- Ova ograničenja odnose se na žumanca, a za belanca nema ograničenja. I ako pojedete 10 belanaca unećete istu količinu belančevina koju ima u, na primer, 100 grama belog ćurećeg mesa. Deset belanaca je oko 30 grama, a teško da će neko pojesti više od toga. Čista belanca su čak i preporuka u ishrani – ističe prof. Jorga.

Njena preporuka je da kuvana belanca pojedete ili sama ili da ih iseckate u razne salate sa povrćem. Belanca će, objašnjava prof. Jorga, povećati nutritivni kvalitet salate.

Foto: Pixabay

- Kuvana belanca odlično idu sa tunjevinom, i sa sirom, u salati sa pasuljem… Ne postoji neka salata u kojoj belanca ne bi išla, jer su ona neutralnog ukusa i ne menjaju ukus jela, ali poboljšavaju nutritivnu vrednost, i to visoko vrednim belančevinama – kaže dr Jorga.

Kad je reč o žumancetu, priča je drugačija.

− Žumance nosi svu masnoću i holesterol. Svako žunamnce ima više od 250 – 260 miligrama holesterola, pa eto, ako se odjednom unese može da predstavlja veliki izazov za lučenje žuči, a kod ljudi koji imaju povišen holesterol, može da izazove problem. Ne kod svih, naravno, ali su sve studije, koje su rađene u smislu praćenja dugovečnosti i obolevanja od kardiovaskularnih bolesti i bolesti srca, posebno pokazale da je do dva jajeta dnevno korisno i ne predstavlja rizik, ali više od dva jaja bitno donosi rizik – navodi prof. Jorga.

Video: Dajte 4.600 dinara i svetska tucijada je vaša

(Telegraf.rs)