Megan je zbog osteomijelitisa ostala bez vilice: Sve je počelo od kvarnog zuba

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lekari su prvo pokušali da joj rekonstruišu vilicu koristeći kost kuka, pre nego što su je uspešno zamenili delom njene potkolenice

Megan Maseli (36) kaže da joj se život preokrenuo nakon komplikacija od zaraženog zuba i da se oseća kao da živi u telu 70-godišnjakinje.

Tokom rutinskog pregleda kod zubara otkriveno je da su joj dva zuba morala biti izvađena i imala je intervenciju lečenja kanala korena zuba.

Međutim, posle nekoliko dana koje je provela u bolovima i agoniji dijagnostikovan joj je osteomijelitis u donjoj vilici - zapaljenje izazvano infekcijom negde drugde u telu, odnosno usled prethodne dentalne intervencije na kanalu korena zuba. Infekcija se toliko proširila da su lekari morali da joj uklone celu donju vilicu i zamene je metalnom šipkom. Pored toga, te 2017. godine, uklonjeni su joj i svi gornji zubi radi sprečavanja dalje infekcije.

Ali najgore je tek usledilo nakon što je Megan bila primorana da se još dva puta podvrgne rizičnoj operaciji zbog daljih komplikacija i infekcija. Lekari su prvo pokušali da joj rekonstruišu vilicu koristeći kost kuka, pre nego što su je uspešno zamenili delom njene potkolenice. Rekonstruisan joj je i deo vrata mišićima iz grudi.

- Jedva da više napuštam svoj dom... Ako mogu da izbegnem da se gledam u ogledalo, to i činim - izjavila je Megan za strane medije.

Takođe je otkrila da je izgubila pola dojke kao deo operacije i da ima ožiljke na kukovima, nozi i licu.

Meganine česte hospitalizacije, kao i njen invaliditet, sprečili su je da radi. Ovo je uticalo na njenu porodicu, primoravajući njenu 19-godišnju ćerku Deonu da ostane kod kuće i brine o svojoj majci umesto da se odseli da bi pohađala fakultet.

- Kada jedem, to uvek mora biti mekana hrana, živim na jajima, testeninama, piletini i hamburgerima. Ne mogu čak ni da izađem napolje u zimskim mesecima osim ako je apsolutno neophodno, jer je drhtavica apsolutno najgora. Zato što mi toliko zateže vilicu, da je za mene to verovatno najgori bol - ispričala je Megan o kvalitetu svog života sada.

(Telegraf.rs)