Rashladite se, ali pažljivo: 5 mera predostrožnosti tokom kupanja koje vas štite od zaraznih bolesti

Od prirоdnih vоdеnih pоvršinа zа кupаnjе nајsigurniје je mоrе (tоmе dоprinоsi i prisustvо mоrsке sоli), а nајnеpоvоljniје su mаlе stајаćе vоdе, bаricе i sličnо. Bezbednost bazena zavisi od održavanja

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

S obzirom na to da je u toku sezona kupanja, pored činjenice da plivanje neosporno doprinosi našem zdravlju, postoje i određeni zdravstveni rizici (zarazne bolesti i infekcije) kojima smo tokom ovih aktivnosti izloženi.

Uopšteno govoreći, rizik od zaraze je utoliko veći ukoliko je neka vodena površina manja i slabije protočna, jer se lakše zasiti štetnim materijama i mikroorganizmima, koji vode poreklo ili iz žive i nežive prirode ili potiču od samih kupača. Iz tih razloga od prirodnih vodenih površina za kupanje je najsigurnije more (tome doprinosi i prisustvo morske soli), a najnepovoljnije su male stajaće vode, barice i slično.

Što se tiče bazena, oni mogu da budu besprekorno čisti i savršeno sigurni ili pak vrlo nesigurni ako se održavanje zapusti, što u potpunosti zavisi od ljudskog faktora. Mnoga naša jezera, stari rečni rukavci i slično imaju osobine stajaće vode i to treba imati na umu prilikom kupanja.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako se navodi Batut, zarazne bolesti od kojih čovek može da oboli prilikom kupanja nastaju prodorom prouzrokovača prisutnih u vodi u organizam kupača preko nekog od ulaznih mesta infekcije, kao što su usta, vidljive sluzokože (oko, nos, genitalni organi), povrede na koži (čak i one najmanje, nevidljive golim okom), a ponekad i preko sluzokože disajnih organa.

Srećom, stvaran rizik od infekcija je ipak vrlo mali, jer se obično ne popije velika količina vode; koža je prepreka za prodor mikroorganizama, a sami prouzrokovači su u vodi najčešće jako razređeni. Rizik od navedenih infekcija je ipak veći kod dece uzrasta do tri godine, a za decu mlađu od godinu dana još veći.

Foto: Nikola Tomić

Stoga, veoma je važno primeniti nekoliko jednostavnih mera predostrožnosti prilikom kupanja.

Izbegavati gutanje vode

Koliko god vam igrarije u vodi prijale, trudite se da voda ostane samo oko vas, a ne da je i unosite u organizam. Javni bazeni mogu da budu izvori i bakterije ešerihije koli kao i parazita koji se šire kada u bazenu nema dovoljno hlora ili kada je nivo pH prenizak. Gutanjem vode mogu nastati virusne i bakterijske crevne infekcije, praćene prolivom i povišenom telesnom temperaturom.

Ne gledajte u vodi bez naočara ili maske

Potrebno je zaštiti i sluzokožu oka, pa svako ronjenje i gledanje pod vodom treba da bude propraćeno naočarima ili maskom za plivanje, odnosno ronjenje. Preko sluzokože oka može da nastane virusno ili hlamidijalno zapaljenje oka, što su tipične bolesti kupača. Preko mikropovreda kože i sluzokoža, kao i preko zdrave sluzokože oka, moguće je zaraziti se leptospirozom (letnji grip), naročito nakon kupanja u barama i stajaćim vodama.

Izbegavajte skakanje, prskanje, guranje pod vodu 

Preteranim aktivnostima u vodi i pod vodom rizikujete zadržavanja prljave vode u spoljašnjem slušnom kanalu, što može izazvati zapaljenje uha. Takođe, preko digestivnog sistema, preko vidljivih sluzokoža i udisanjem vodenog aerosola, tj. sitnih kapljica, mogiuže je zaraziti se i enterovirusima, koji su, između ostalog, i prouzrokovači seroznog (virusnog) meningitisa (zapaljenje mekih moždanih opni).

Tuširajte se pre i posle kupanje u bazenu

Da bi se sprečilo širenje infekcija, neophodno je da istuširani ulazimo u bazen i da se takođe istuširamo čistom vodom nakon izlaska iz vode - jezera, bazena, mora... Uz to je potrebno dodatno kupanje kod kuće, toplom vodom i sapunom.

Pazite na decu 

Kupališta su neretko mesta mnogih nezgoda, najčešće sa decom. Zato je važno neprestano ih nadzirati da igra u bazenu, jezeru ili moru ne bi prerasla u problem.

Batut posebno podseća da je veoma važno odžavati fizičku distancu na plaži ili bazenu, kao i održavati higijenu ruku, u cilju sprečavanja potencijalnog prenosa SARS- CoV-2 virusa.

Video: Čarape u frižider pa na noge tokom tropske noći: Jedan je od trikova da se preživi leto

(Telegraf.rs)