"Roditelji su me napustili 36 sati po rođenju": Zbog lica su ga opet odbacili i kad je odrastao

Vreme čitanja: oko 3 min.

Džono Lankaster bio je star svega nekoliko sati kad su ga roditelji napustili u bolnici nakon što je rođen sa Treačer Kolinsovim sindromom. Odbili su da ga upoznaju i dve decenije kasnije

Čovek rođen sa retkim stanjem koje utiče na razvoj lica podelio je potresnu priču koja prati osobe sa facijalnim razlikama.

Džono Lankaster je ispričao kako su ga njegovi roditelji - koji su ga se odrekli pri rođenju - odbili i po drugi put da budu u njegovom životu, nakon što ih je kontaktirao kao odrastao čovek.

Ovaj 38-godišnjak, naime, boluje od Treačer Kolinsovog sindroma, genetskog stanja zbog kojeg su kosti i tkivo na licu izrasle različitom brzinom.

Džonovi biološki roditelji napustili su ga u bolnici u kojoj je rođen u oktobru 1984. kada je imao svega 36 sati, nakon čega je novorođenče prebačeno u socijalnu zaštitu. Kasnije ga je usvojila Žana Lankaster, koja ga je i odgajila.

Dok je odrastao, Džono je mrzeo svoje lice zbog okrutnog tretmana koji je trpeo od drugova iz razreda i stranaca na koje je naletao. Ali danas je model, autor i inspirativni govornik, koji je naučio da voli ono što ga čini jedinstvenim.

Pričajući o svojim borbama, Džono ističe da je usvojiteljka Žana, koja sada ima 81 godinu, upravo ta koja ga je učinila osobom kakva je danas. Njegova udomiteljka, samohrana majka, godinama je preuzimala i odgajala decu sa smetnjama u razvoju.

- Uvek mi je govorila da nije mogla da se ne nasmeši kada me je prvi put videla i osetila je trenutnu vezu kada me je držala - rekao je Džono iz Zapadnog Jorkšira, kako prensi Mirror.

Džono je oduvek znao da je usvojen, ali kada je napunio 20 godina i kada se osećao da ima dovoljno samopouzdanja, počeo je, prirodno, da razmišlja o svojim biološkim roditeljima i na kraju je odlučio da ih pronađe i dođe do njih. Nakon što je razgovarao sa agencijom za usvajanje, poslao im je pismo da bi voleo da se sastanu.

- Dve nedelje kasnije dobili smo odgovor: "Što se tiče ove teme, ne želimo nikakav kontakt i dalji pokušaji će biti ignorisani" koji su oboje potpisali - priseća se Džono i dodaje:

- Bolelo je, ali sam bio ponosan što sam pokušao. Uz podršku koju sam imao oko sebe i način razmišljanja koji sam imao, nastavio sam život pun ljubavi i ujedno zahvalan biološkim roditeljima za život koji su mi dali.

Zbog okrutnog odbijanja Džono se trudio da ne izgubi samopouzdanje, ali priznaje da je često bio ispunjen „besom i mržnjom“ kad bi se pogledao u ogledalu.

Prema Nacionalnoj organizaciji za retke poremećaje, Džonovo urođeno stanje pogađa između jedne od 10.000 i jednu od 50.000 osoba u opštoj populaciji.

Godine  2019. osnovao je svoju dobrotvornu organizaciju "Love Me Love My Face". Fondacija pomaže u podizanju svesti o Treačer Kolinsu, i obrazuje mlade ljude o životu sa jedinstvenim licima kako bi se razbila stigma. On takođe drži predavanja u školama, raspravljajući o životu sa svojim stanjem i o uticaju maltretiranja i uvredljivih komentara koje je doživeo tokom života.

Ranije ove godine objavio je i svoju prvu knjigu  "Ne nose svi heroji ogrtače".

Tokom protekle četiri godine, Džono je neumorno vodio kampanju da poboljša naraciju oko ljudi – posebno mladih – koji imaju različito lice.

(Telegraf.rs)