14 vrsta glavobolja i razlog njihove boli: Nije svejedno koji deo glave vas muči

Vreme čitanja: oko 4 min.

Upoznajemo vas sa možda nepoznatim detaljima

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Termin "glavobolja" se često koristi kao sveobuhvatni naziv za bilo koju vrstu bola u glavi.

Međutim, postoji mnogo različitih vrsta glavobolja i njihovi uzroci variraju od osobe do osobe.

U nastavku teksta se nalazi 14 vrsta koje možete da osetite, prema pisanju "Daily infographic".

Tenziona glavobolja

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

One su najčešći tip glavobolje, u proseku su to devet od deset glavobolja. Obično su uzrokovane stresom, anksioznošću ili depresijom, ali mogu biti izazvane i lošim držanjem i napetošću mišića. Najčešće pogađaju jednu stranu glave i mogu izazvati bol u čelu, vratu ili ramenima.

Migrena

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Migrenu pogađa skoro jednu od četiri osobe u nekom trenutku života. Stručnjaci nisu sigurni šta ih uzrokuje, ali veruju da ih mogu izazvati promene u obrascima spavanja, stres ili određena hrana.

Simptomi mogu uključivati mučninu, povraćanje i osetljivost na svetlost i zvuk.

Klaster glavobolja

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ove vrste su najbolnija vrsta glavobolje, a poznate su i kao „samoubilačke glavobolje“ jer mogu biti toliko mučne da se bolesnici "ubijaju" da bi izbegli bol. One pogađaju oko jednu osobu od 1.000 ljudi sveta i obično su češće kod muškaraca nego kod žena.

Javljaju se u kratkim naletima, obično traju oko 15 minuta i ponekad će se vraćati u drugim intervalima tokom dana ili noći. Sve funkcionišu na isti način: sa iznenadnim naletima bola praćenim različitim stepenom vremena oporavka pre drugog naleta.

Hemicrania continua

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ovo je redak oblik glavobolje koja je kontinuirana i neprekidna. Može biti iscrpljujuća, ali može da se leči. Često je povezana sa drugim simptomima, uključujući mučninu i povraćanje, ekstremnu osetljivost na svetlost, osetljivost na buku i ponekad neurološke probleme poput napada ili gubitka pamćenja.

Može biti uzrokovana brojnim stvarima: trauma glave, tumori mozga, infekcije ili možda čak i promene u funkcionisanju imunog sistema izazvane depresijom.

Sinusna glavobolja

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Sinusne glavobolje su uzrokovane infekcijama sinusa, alergijama i/ili pritiskom okolnih mišića. Ako imate ovu vrstu glavobolje, uzimajte lekove protiv bolova i antihistaminike da biste ga ublažili.

Takođe, pokušajte da izbegavate alergene koji uzrokuju da sinusi oteknu ili postanu upaljeni.

Kofeinska glavobolja

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ova glavobolja je uzrokovana povlačenjem kofeina, što može biti rezultat prekomerne upotrebe ili predoziranja supstance. To se može desiti i kada iznenada prestanete da koristite lek, a telo je naviklo da ga ima.

Bol se obično oseća iza ili iznad jednog oka i može izazvati mučninu.

Hormonska glavobolja

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ove vrste najčešćše pogađaju žene. Nastaju tokom hormonalnih promena i mogu biti izazvane ovulacijom, menstruacijom i menopauzom. Ako imate glavobolje izazvane hormonima, lekar može preporučiti pilulu za kontrolu rađanja ili druge lekove koji pomažu u regulisanju nivoa estrogena kako bi se zaustavio bol.

Ceo tekst pročitajte na narednoj strani/u nastavku teksta.

Hipertenzivna glavobolja

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Glavobolja koja je uzrokovana visokim krvnim pritiskom (hipertenzija) može biti teška, ali obično nije najteža vrsta glavobolje. Bol može biti jednostran ili bilateralni, a može biti povezan sa mučninom i povraćanjem. Osoba takođe može imati zamagljen vid.

Povratna glavobolja

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

One su uzrokovane prekomernom upotrebom lekova protiv bolova koji mogu izazvati povratne glavobolje tako što umrtvljuju receptore za bol, čineći ih manje efikasnim u prenošenju signala mozgu.

Kada prestanete da uzimate lekove protiv bolova, osetljivost ovih receptora se povećava što može dovesti do češćih i jačih glavobolja.

Posttraumatska glavobolja

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Ona je uzrokovana povredama glave ali može biti uzrokovana saobraćajnim nesrećama, padovima, sportskim povredama, pa čak i migrene i glavobolje. Obično traju od nekoliko dana do nekoliko nedelja, ali se ne smatraju opasnim po život.

Glavobolja pri naporu

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Najčešće se pogrešno pomisli da su u pitanju grčevi mišića zbog sličnih simptoma: bol je lokalizovan oko jedne strane lica, crvenilo u oku, osetljivost na svetlost, mučnina, povraćanje, vrtoglavica.

Međutim, ova glavobolja pri naporu obično nije povezana sa slabošću ili gubitkom kontrole nad pokretima uprkos tome što su veoma bolne s vremena na vreme.

Glavobolja u kičmi

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Glavobolje u kičmi su najčešći tip glavobolje i uzrokovane su problemom sa kičmom, kao što je uklješteni nerv. Bol se može osetiti u vratu, ramenima ili leđima. Ona može biti uzrokovana povredom ili stanjem kao što je hernija diskova koja vrši pritisak na nerve. Posetite lekara jer se može lečiti fizikalnom terapijom i lekovima.

Grom-glavobolja

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Glavobolja sa udarom groma je iznenadna koja se javlja bez upozorenja i može biti uzrokovana nizom različitih stanja. Često je rezultat teške povrede glave ili moždanog udara. Ovo su i ozbiljna hitna medicinska stanja koja zahtevaju medicinsku pomoć, pa ako je osetite pozovite hitnu pomoć.

Može biti praćena mučninom, povraćanjem, vrtoglavicom ili utrnulošću na jednoj strani lica ili tela.

Glavobolja "razbijanje leda"

Ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Kontrakcijske glavobolje, poznate i kao glavobolje od leda, su jaki pulsirajući bolovi koji traju oko minut. Često se opisuju kao oštar i iznenadni ubod bol poput ledenice koja vam ulazi u glavu.

Mogu se javiti kada ima malo krvi u prostoru oko mozga ili između dva sloja tkiva u glavi - najčešće od stomatološkog rada ili upale sinusa. Takođe mogu nastati od naprezanja očiju i napetosti u mišićima vrata.

(Telegraf.rs)