• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Selo Jarkovac krilo spektakularno drevno naselje: U ovom delu Banata živelo se pre 7.000 godina

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Do otkrića je došao srpsko-nemački tim naučnika

  • 3
Arheologija, istraživanja, iskopavanja Arheološka istraživanja... Foto: Jiri PListil / Alamy / Alamy / Profimedia

Dosad nepoznato naselje iz kasnog neolita otkriveno je na severu Srbije, kraj reke Tamiš. Ovaj lokalitet star oko 7.000 godina pronašao je srpsko-nemački tim naučnika sa Grupe za izuzetnost ROOTS, Univerziteta u Kilu, iz Muzeja Vojvodine u Novom Sadu, Narodnog muzeja u Zrenjaninu i Narodnog muzeja u Pančevu, piše Phys.org.

- Ovo otkriće je od izuzetnog značaja jer u srpskom delu Banata nema većih naselja iz kasnog neolita – rekao je vođa tima dr Martin Furholt, profesor sa Instituta praistorijske i protoistorijske arheologije Univerziteta Kila.

Novootkriveno naselje se nalazi blizu sela Jarkovac. Pomoću geofizičkih metoda, tim je bio u mogućnosti da potpuno mapira naselje u martu ove godine. Ono pokriva oblast od 11 do 13 hektara i okruženo je sa između četiri i šest rovova

- Veličina ovog naselja je spektakularna. Geofizički podaci daju nam jasnu ideju o njegovoj strukturi pre 7.000 godina – rekao je Fin Vilks, doktorand pri ROOTS-u i jedan od vođa tima.

Istovremeno sa geofizičkim istraživanjima, srpsko-nemački istraživački tim sistematski je ispitao i površinu i u okolini. Ovi materijali sugerišu da je naselje bilo deo vinčanske kulture, koja je cvetala između 5400. i 4400. godine pre nove ere.

Međutim, postoje i jaki uticaji regionalne banatske kulture.

- Ovo je izuzetno jer je poznato samo nekoliko naselja sa materijalom banatske kulture u današnjoj Srbiji – rekao je Vilks.

Tokom dvonedeljne istraživačke kampanje, tim Grupe za izuzetnost takođe je ispitao nekoliko naselja iz kasnog neolita sa kružnim karakteristikama u Mađarskoj, sa partnerima iz Muzeja Panonije u Pečuju.

- Ovo nam je omogućilo da preispitamo pojedinačna mesta bolje nego pre. Primera radi, naselja za koja se smatralo da su iz poznog neolita sa cirkularnim rovovima mlađa su nego što se mislilo – rekla je Kata Furholt sa Instituta praistorijske i protoistorijske arheologije Univerziteta Kila.

- Jugoistočna Evropa je veoma važan region za istraživanje toga kako su se znanja i tehnologije širile u ranoj ljudskoj istoriji i kako je to povezano sa društvenom nejednakošću. Ovo je mesto gde su se nove tehnologije i znanja, poput obrađivanja metala, prvo pojavile na tlu Evrope. Sa novim otkrićima i reklasifikovanim naseljima skupljamo važne podatke kojima bolje razumemo prenos znanja – rekao je profesor Furholt.

(Telegraf Nauka / Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksej

    2. maj 2024. | 09:57

    Samo da strani arheolozi ne'preuzmu sve zasluge za sebe kao i obično i da nam kroje istoriju ! U Kikindi su nadjena 4 skeleta zaboravio sam valjda bese starost 9000 godina?... Uglavnom imaju nasu danasnju genetiku itd... Ali naravno nisu izlozeni kod nas u Srbiji u muzeju i kao istoricar se stvarno pitam da li nase istoricare i arheologe zanima Srpska istorija ili samo Rimska ili kako stranci kazu sramotno...

  • Ilić Bojan

    2. maj 2024. | 05:18

    Verovatno su vanzemaljci....😁 Profesor Djordje Jankovic je o ovome pricao odavno, pre njega i Deretic, Miloš Milojevic.... Ali nije imalo kome izgleda... Srbija je kolevka Evrope!

  • Неша

    2. maj 2024. | 09:08

    Колико сам чуо и у истраживању Винче су у једном моменту ископавања вршили заједно са нашим археолозима. Они су и финансирали. То су наплатили тако што су први бирали артефакте и однели у своје музеје. И касније на другим ископавањима су странци односили најбоље налазе у своје лабораторије на испитивање и датирање и никада их нису вратили. Вероватно ће и овде бити тако. Налаза из Лепенског вира, Винче и других има више по европским и светским музејима и приватним колекцијама него код нас.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>