≫ 

Gde možemo na odmor i sa srpskom vozačkom dozvolom, a gde je to proces da vas glava zaboli (MAPA)

U nekim zemljama našu dozvolu možete lako zameniti za tamošnju, ako se odlučite za duži boravak

  • 15

U zavisnosti od bilateralnih sporazuma za naše vozače u inostranstvu važe različita pravila kada je reč o priznavanju vozačkih dozvola.

Otkako se one izdaju u "plastičnom" formatu, u mnogim zemljama ovaj dokument se priznaje, ili je pak omogućena jednostavna zamena za drugu dozvolu, koja važi u državi gde vozač ima prijavljeno boravište. Negde je, ipak, za duži boravak potrebno i polaganje dela ili celog vozačkog ispita.

Postoji 71 zemlja na spisku sajta Ministarstva spoljnih poslova koji se redovno ažurira.

Na mapi Balkana i dela Srednje i Zapadne Evrope crvenom bojom označili smo države u kojima je na osnovu objašnjenja MSP potrebno imati, osim domaće, i međunarodnu vozačku dozvolu ili, pak, prevod.

Pr enego što se uputite u određenu zemlju, najbolje je da, ipak, proverite sve uslove putovanja preko AMSS.

ZELENA LISTA

ALBANIJA

Tokom tranzita ili kraćeg boravka možete koristiti srpsku vozačku dozvolu, a u slučaju odobrenog boravka u Albaniji našu dozvolu možete zameniti za albansku. Nije potrebno nikakvo polaganje ispita, ali se prilaže uverenje o zdravstvenoj i psihofizičkoj sposobnosti.

AUSTRIJA

Slično kao i u slučaju Albanije, može se koristiti naša dozvola prilikom tranzita ili ulaska na teritoriju Austrije. U slučaju boravka moguća je zamena srpske za austrijsku vozačku dozvolu i to za sve kategorije vozila.

BiH - Federacija

Može da se koristi naša dozvola za vreme privremenog boravka ili u tranzitu, osim za vozila za koja važi kategorija B1.

BiH - Republika Srpska

Može se koristiti dozvola uz Srbije bez obaveze posedovanja međunarodne vozačke dozvole.

Vozačka dozvola, Gužva u saobraćaju, Brankov most, vozači

Foto: Telegraf

BUGARSKA

Srpska dozvola može da se koristi u tranzitu ili tokom privremenog boravka u Bugarskoj.

UJEDINJENO KRALJEVSTVO

Naši državljani tokom tranzita i privremenog boravka u Velikoj Britaniji (maksimum do 12 meseci od trenutka ulaska), mogu sa važećom nacionalnom dozvolom da upravljaju motornim vozilima kao što su: motorcikli, vozila do 3,5 tona ili do 8 sedišta, bez posedovanja međunarodne vozačke dozvole. Sa nacionalnom vozačkom dozvolom tokom privremenog boravka mogu upravljati i vozilima veće kategorije (kamioni, autobusi) koja je navedena u vozačkoj dozvoli, ukoliko su tim vozilima ušli u Britaniju i ukoliko su ta vozila registrovana van te zemlje. Ukoliko je u pitanju boravak duži od 12 meseci, podnosi se zahtev za britansku vozačku dozvolu, što podrazumeva i polaganje vozačkog ispita.

GRČKA

Priznaje se vozačka dozvola Srbije, ali je u slučaju dužeg boravka neophodno zameniti dozvolu za grčku, što podrazumeva i polaganje vozačkog ispita.

ESTONIJA

Može da se koristi domaća vozačka dozvola prilikom tranzita ili privremenog boravka u Estoniji. U slučaju stalnog boravka, dozvola važi godinu dana od datuma odobrenja stalnog boravka.

IRSKA

Moguće je korišćenje srpske vozačke dozvole prilikom tranzita ili kraćeg boravka, a pravila su identična kao i u slučaju UK.

KIPAR

Sa srpskom vozačkom dozvolom može se upravljati motornim vozilom do šest meseci od ulaska u Kipar. Po isteku navedenog perioda, mora se zameniti kiparskom vozačkom dozvolom.

LUKSEMBURG

Naša vozačka dozvola može se koristiti za vreme privremenog boravka u Luksemburgu.

LITVANIJA

Vozačke dozvola Srbije može da se koristiti u ovoj zemlji, ako lice nema regulisan boravak.

MAĐARSKA

Srpska vozačka dozvola može da se koristi u ovoj državi. Ako regulišete privremeni ili stalni boravak u Mađarskoj možete domaću vozačku dozvolu da koristite do godinu dana od dana odobrenog boravka, nakon čega morate da je zamenite za mađarsku.

MALTA

Priznaje se srpska vozačja dozvola najduže u trajanju od jedne godine, nakon čega je obavezna zamena za maltešku.

MOLDAVIJA

Za putovanje ili tranzit možete da koristite srpsku vozačku dozvlu.

POLJSKA

Sa našom vozačkom dozvolim možete tranzitirati Poljskom ili je koristiti u periodu od 6 meseci od dana dobijanja stalnog ili privremenog boravka, ali ne duže od roka važenja vozačke dozvole. Naša vozačka dozvola može se zameniti za poljsku uz plaćanje takse i njen povraćaj MUP-u RS.

PORTUGALIJA

Srpska vozačka dozvola je važeća izuzev u slučaju iznajmljivanja (rentiranja) vozila, kada je potrebna međunarodna vozačka dozvola.

RUMUNUJA

Priznaje se srpska vozačka dozvola.

SEVERNA MAKEDONIJA

Priznaje se važeća domaća vozačka dozvola tokom tranzita ili kraćeg boravka. Ako imate odobren boravak u Makedoniji možete zameniti važeću vozačku dozvolu za makedonsku. U tom slučaju nije potrebna provera teoretskog znanja ili polaganje praktičnog dela vozačkog ispita, ali se prilaže uverenje o zdravstvenoj i psihofizičkoj sposobnosti da je lice sposobno da upravlja vozilom.

SLOVAČKA

Priznaje se srpska vozačka dozvola tokom tranzita ili privremenog boravka.

SLOVENIJA

Važeću vozačku dozvolu za slovenačku vozačku dozvolu možete zameniti ako u Sloveniji imate prijavljeno prebivalište duže od šest meseci, ukoliko ispunjavate druge zakonom propisane uslove za vožnju motornog vozila (propisana starost, lekarsko uverenje itd.).

Rok za zamenu vozačke dozvole je godinu dana od dana prijave boravka Sloveniji, a ukoliko se ne zameni u navedenom roku čini se prekršaj za koji je predviđena novčana kazna od 500.

Slovenačka vozačka dozvola će se izdati nakon što vozač položi praktični deo vozačkog ispita za one kategorije vozila za koje već ima pravo voziti.

TURSKA

Naše vozačke dozvole važe u Turskoj za vreme privremenog boravka ili tranzita. Ukoliko se duže boravi u Turskoj, uz posedovanje vozačke dozvole, potrebno je imati i overeni prevod njenog originala, overen od strane notara ili diplomatsko-konzularnog predstavništva.

UKRAJINA

Vozačka dozvola Srbije može da se koristi, ali u slučaju odobrenja privremenog boravka u Ukrajini, neophodno je posedovanje međunarodne vozačke dozvole.

FINSKA

Priznaje se srpska dozvola prilikom tranzita ili privremenog boravka. U slučaju stalnog boravka, vozačka dozvola važi u periodu od dve godine od datuma odobrenja stalnog boravka.

HRVATSKA

Srpska dozvola je važeća na teritoriji Hrvatske.

CRNA GORA

Priznaje se srpska vozačka dozvola.

ČEŠKA

Priznaje se srpska vozačka dozvola za kraći boravak u svrhu turizma, poslovnog boravka ili tranzita. U slučaju namere dužeg boravka, imate rok od 3 meseca da dozvolu zamenite za češku.

CRVENA LISTA

BELGIJA

Vozačka dozvola Srbije može da se koristi u tranzitu i za vreme privremenog boravka (najviše tri meseca), ali samo uz međunarodnu vozačku dozvolu. Posle navedenog roka, obavezna je zamena za belgijsku dozvolu.

Novac, dinari, automobil, Golf, vozačka dozvola, tablice

Foto-montaža: Telegraf, Wikimedia/Arnand Kaufmann

DANSKA

Srpski državljani koji regulišu svoj boravak, mogu da izvrše direktnu zamenu naše za dansku vozačku dozvolu, za kategoriju B, bez obaveze ponovnog polaganja vozačkog ispita.

ISLAND

Priznaje se vozačka dozvola Srbije i sa njom je moguće upravljati vozilom do 3 meseca, koliko traje i period boravka na Islandu bez vize. Međunarodna vozačka dozvola je obavezna.

ITALIJA

U ovom momentu mije moguća zamena vozačkih dozvola, jer je Sporazum o priznavanju i zameni vozačkih dozvola između naše zemlje i Italije prestao da važi 8. 4. 2018. U toku su pregovori između nadležnih organa Srbije i Italije o produženju ovog sporazuma.

LIHTENŠTAJN

Preporuka je da vozači koji putuju u Kneževinu Lihtenštajn pribave i međunarodnu vozačku dozvolu.

MONAKO

Osim srpske, potrebna je i važeća međunarodna vozačka dozvola.

NORVEŠKA

Vozačka dozvola Srbije važi uz posedovanje međunarodne vozačke dozvole u trajanju od 3 meseca.

NEMAČKA

U Nemačkoj je, pored nacionalne vozačke dozvole, neophodno posedovati i međunarodnu, odnosno zvanični prevod iste sačinjen kod ovlašćenog organa Republike Srbije ili AMSS. Državljani Srbije koji imaju regulisan boravak u Nemačkoj u trajanju od najmanje 185 dana, mogu da izvrše zamenu srpske vozačke dozvole za nemačku vozačku dozvolu, bez obaveze polaganja vozačkog ispita, za sve kategorije upravljanja vozilom.

RUSIJA

Lica koja privremeno borave na teritoriji Ruske Federacije imaju pravo da upravljaju motornim vozilom sa međunarodnom ili nacionalnom vozačkom dozvolom koja odgovora uslovima Bečke konvencije o drumskom saobraćaju (08.11.1968.), i na kojoj je tekst napisan latiničnim pismom. S obzirom da poleđina obrasca nove vozačke dozvole sadrži ćirilički tekst, preporučuje se posedovanje overenog prevoda na ruski jezik.

U slučaju kada lica dolaze u Rusku federaciju na stalni boravak, nacionalna vozačka dozvola koju poseduju smatra se nevažećom po isteku 60 dana od dana dobijanja dozvole za stalni boravak, ukoliko je dozvola boravka dobijena u diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Ruske Federacije, a zamena za rusku vrši se na propisan način.

FRANCUSKA

Državljanima Republike Srbije, pored nacionalne, potrebna je i važeća međunarodna vozačka dozvola.

HOLANDIJA

Isto kao i u slučaju Francuske, potrebna je pored nacionalne i međunarodna vozačka dozvola.

ŠVAJCARSKA

Pored nacionalne vozačke dozvole potrebna je i međunarodna vozačka dozvola za boravak u kraćem periodu. Državljani Srbije koji imaju regulisan boravak u Švajcarskoj, u obavezi su da u roku od godinu dana od dana prijave boravka u Švajcarskoj podnesu zahtev za izdavanje švajcarske dozvole. Za dobijanje ove dozvole, polaže se tzv. "kontrolna vožnja". Ukoliko ne zadovolje na ovoj proveri, moraju da polažu kompletan vozački ispit.

ŠVEDSKA

Državljani Republike Srbije koji turistički borave u Kraljevini Švedskoj mogu da koriste srpsku vozačku dozvolu uz prevod ovlašćenog sudskog tumača na engleski, francuski ili nemački jezik ili međunarodnu vozačku dozvolu. Lica koja imaju odobren duži boravak, mogu nacionalne vozačke dozvole pod navedenim uslovima da koriste samo tokom prve godine boravka, nakon čega su u obavezi da, saglasno švedskim propisima, polože potrebne ispite za dobijanje švedske vozačke dozvole.

ŠPANIJA

Postoji sporazum o zameni vozačkih dozvola, pa ako imate regulisan boravak u Španiji, možrte da izvršite zamenu srpske vozačke dozvole za špansku, bez obaveze polaganja vozačkog ispita.

VIDEO: Užas na granici Srbije i Severne Makedonije: Zapalio se autobus sa turistima

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuro

    25. jun 2019 | 21:34

    Ni u Nemackoj ni u Svajcarskoj mi nikada nisu trazili medjunarodnu vozacku dozvolu , a prospartam ih svake godine makar 2 puta , pigledaju vozacku i prijatno gospidine

  • dago

    25. jun 2019 | 21:56

    A Rusi traze da bude na latinici i prevod ako je na cirilici. ???. Da li sam dobro procitao 😂😂😂

  • K

    25. jun 2019 | 22:09

    U Portugalu sam iznajmila auto sa srpskom dozvolom..nikakav problem nije bio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA