• 19

Najčešće greške zbog kojih polaznici auto-škola padaju na vozačkom ispitu

Novopečeni vozači su u grču, pa su često skoncentrisani isključivo na volan i brzine i zaborave sve ostalo

  • 19

Polaznici auto-škola najčešće su pod velikim stresom zbog novonastale situacije s kojom su se, neki od njih, prvi put u životu susreli.

Vožnja automobila je zbir kompleksnih radnji koje teraju čoveka da u istom trenutku gleda, procesuira i reaguje s obzirom na situaciju u saobraćaju. Samo koordinacija sopstvenog tela ponekad može da stvori velike probleme novim vozačima.

Upravo iz tih razloga neretko se nalaze u grču i toliko su skoncentrisani isključivo na okretanje volana i menjanje brzina da zaborave na sve ono ostalo bitno za adekvatno učestvovanje u saobraćaju.

Evo najčešćih grešaka novih vozača u auto-školama:

1. Nepoštovanje saobraćajnih znakova

Prva i najčešća greška koju polaznici prave je svakako nepoštovanje saobraćajnih znakova, a najčešće je reč o znaku STOP. Saobraćajnih znakova ima mnogo i ponekad zbog kompleksne radnje na koju vozači početnici nisu navikli previde znak zbog kog se, nažalost, njihovo polaganje završi padom.

2. Nepropuštanje pešaka

Stres, adrenalin i sve ono što čoveka čini nervoznim za volanom smanjuju njegovo vidno polje, pa se često dogodi “nisam ga video”, zbog čega većina polaznika i pada na ispitu. Taj problem moguće je rešiti jedino kontinuiranim sticanjem iskustva na saobraćajnicama.

stop, znak

Jedna od najčešćih grešaka je nepoštovanje znaka STOP; Foto: Pixabay.com / Stop znak ima osam stranica

3. Nekontrolisanje mrtvog ugla

Kontrola mrtvog ugla izuzetno je važna, jer zanemarivanjem možemo dovesti u opasnost tuđu imovinu i život. Kada su napokon smogli snage da sa instruktorima krenu na ulicu, polaznici maksimalnu koncentraciju usmeravaju na ono što se događa isključivo ispred njihova nosa. Zbog toga često zaboravljaju proveru mrtvog ugla, koja ih kasnije može koštati položenog ispita i novca. Ponavljanjem radnje na bezbednim mestima poput poligona, pod budnim okom instruktora, taj problem se može rešiti.

4. Oduzimanje prednosti

Oduzimanje prednosti nije isključivo situacija u kojoj se dogodio sudar ili je on za malo izbegnut. Oduzimanjem prednosti smatra se i događaj u kom je vozilo u prednosti moralo da uspori zbog vašeg vozila. To je greška koja se ne oprašta, pa polaznik koji je napravi na ispitu, kući ide bez vozačke dozvole. Pre svakog uključivanja u saobraćaj, valja pomno proučiti situaciju i preduzeti narednu radnju bezbedno i promišljeno.

5. Prestrojavanje bez provere

Osim nepoštovanja saobraćajnih znakova, jedan od glavnih problema novih vozača je prestrojavanje bez provere. Ova greška spada u one koje su malo verovatne za vreme časova vožnje, jer ih instruktori na to upozoravaju ili im pritisnu kočnicu.

(Telegraf.rs/oryx-asistencija.hr)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    Sve u komentarima se javili potecionalni nosioci nagrade 'Vozac sta je to'.50% ljudi koji voze bi vratio ponovo na praksu ili bi im oduzeo dozvole.Evo ima sada elektricnih bicikala ,trotineta,pa vozite to, koji su odlicni cak i sebe vidim kako ih vozim

  • Volvo

    Najbolja fora kad dođe riba kojoj se na poligonu gasi auto, ona veze sa vožnjom nema, ali se vraća i kao položila, e sad kako je platila, razmislite sami.

  • Kiza

    Iz godine u godinu sve je losija obuka korupcija je sve veca sve vise nastradalih u saobracaju na ulicama je haos ....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima