Pogledajte boju ulja za motor i odmah ćete znati da li mora da se menja

Dobor obratit epažnju na boju ulja za motor

Komentari

 • Boki

  Na 5000 km se ulje menja kod oldtajmera, a ima i nekih novijih oldtajmera kod kojih se može zameniti na 8000 km. Obično za zimu SAE 20, za leto SAE 40 ili za sve sezone SAE 30. To je bilo u vreme kada još nisu izmislili multigradirano 15W40 ulje koje je moglo da se menja na 10.000 km, a kasnije i long life ulja koja su mogla i do 15.000 km. Onda su došle i 90-e kada se pojavilo sintetičko ulje i mešavina mineralnog i sintetičkog tzv. polusintetičko. Polusintetičko ulje se menja na 15.000 do 20.000 km, zavisno od kvaliteta i procenta sintetičkog, a sintetičko na 30.000 do 40.000 km. Ulje treba takođe menjati na 6 mesci za SAE 20 i 40, na godinu dana SAE 30 i 15W40, a polusintetičko i sintetičko može na 2 godine, bez obzira na pređnu kilometražu.

 • PARIS

  Ja sam na Pežou 206 Roland Garos cabrio, automatik 2003god. prešao 25.000km bez ikakvih posledica! Uzmem ulje sa merača, protrljam palcom i kažiprstom, i vidim, iako je na meraču opao nivo ulja, da ima dobru masnoću! Nisam to namerno uradio, jednostavno, nisam kontrolisao, ali bez posledica! Svi ljudi sve znaju, i neki kažu ovako, neki onako! Ne treba uvek slušati mehaničare, jer oni preporučuju, i rade u svoju korist, i naše je da kontrolišemo kakvo ulje sipaju! To je moj slučaj, i savet, a Vi kako hoćete, ali sve zavisi od motora, od ulja i od mehaničara!!!

 • Sake

  Mjenjanje ulja u autu, zavisi starost auta, tip auta, vrsta ulja i voznja auta mislim krace ili duze relacije puno znace Pozz...

 • Sasa91

  Cuj 5000 kilometara, najbolje da se mijenja na 2000, Boze sacuvaj. I kako mi da gledamo koje je boje i kako mirise ako nemamo mjerac nego elektronski!?

  • Djole

   @Sasa91

   Auuu. Jesi li ti nekad podigo haubu i pogledao motor. Pa koi to auto nema merac, imas poklopac gde se sipa ulje. Sem ako netrazis u gepek sipku.

 • sasa

  5w30 sintetika,godinama i poštujem preporuku 30000 km i nikakvih problema,više različitih vozila su u pitanju

 • Avijaticar

  Kod dizela ce ulje biti crne boje veoma brzo posle zamene tako da to nije reper. Menjajte ulje na 10-15000 i nece biti problema, naravno u zavisnosti koji tip ulja sipate.

  • Kremić Vladan

   @Avijaticar

   Ulje se menja posle godinu dana,pa nije prešlo ni kilometar!

 • Aca

  Na zapadu su periodi menjanja ulja od 30.000 km pa na vise...

  • Realno

   @Aca

   Tako je.A takodje ako koristite ful sintetičko ulje sasvim je dovoljno u Srpskim uslovima da ga menjate na 15 hiljada što vam garantuje pola miliona na VW vozilima koja su u najvećem broju na našim ulicama.Ko ima para za bacanje on nek menja ulje na 5 i 8 hiljada.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima