• 1

Situacije u kojima može doći do eksplozije na benzinskoj pumpi

Naftna isparenja na benzinskim pumpama prisutna su u velikim količinama. Ne treba posebno naglašavati da su ona veoma zapaljiva u dodiru sa bilo kakvim plamenom

  • 1
Benzinska pumpa Nešković, eksplozija

Foto: Miroslav Popović

Svima nam je poznato da nafta, benzin i ostale naftne prerađevine nipošto ne bi smele da se nađu u blizini otvorenog plamena, ipak, eksplozija koja se desila u ponedeljak na pumpi na graničnom prelazu Šepak u blizini Loznice šokirala je celu zemlju.

Još kao deca, u crtanim filmovima smo viđali "pošalice" na temu benzina i vatre. Takođe, benzinska pumpa je, najverovatnije, bila prvo mesto na kome smo bili u prilici često da vidimo znak za zabranu pušenja.

Otvoreni plamen, cigara - upaljač

Dakle, na benzinskim pumpama je oduvek bilo zabranjeno pušenje, upotreba upaljača i šibica. Otvoreni plamen nije, međutim, jedino što na takvim mestima može da izazove požar.

Pored zabrane pušenja, benzinske stanice već godinama unazad na vidno mesto ističu znak za zabranu upotrebe mobilnih telefona.

Mobilni telefon, punjač, punjenje, automobil, kola

Foto: Shutterstock

Elektricitet iz mobilnog telefona

Bez obzira na to što brojne tvrdnje dokazuju, ali i negiraju, mogućnost da mobilni telefoni mogu (ili ne mogu) da izazovu požar na pumpi, objašnjenje leži u statičkom elektricitetu.

Naftna isparenja, statički elektricitet

Benzinska (naftna) isparenja na benzinskim pumpama su prisutna u velikim količinama. Ne treba posebno naglašavati da su ona veoma zapaljiva u dodiru sa bilo kakvim plamenom.

Međutim, vatru može da izazove i varnica iz električnog prekidača, utičnice ili nekog drugog uređaja na struju, ali i pražnjenje statičkog elektriciteta.

Statički elektricitet je svuda oko nas i stalno se stvara, npr. u dodiru odeće sa sedištem, zatim kada nosimo odeću od veštačkih materijala... Razlika u električnom potencijalu, prilikom dodira sa nečim što u čemu nema statičkog elektirciteta, lako može izazvati vernicu, koja u dodiru sa naftnim isparenjima dovodi do plamena.

Benzin, pumpa, tocenje goriva, tocilica, rezervoar

Foto: Profimedia/Edmund Kijonka / Da li je opasno sipati gorivo na paklenim vrućinama?

Kada su mobilni telefoni u pitanju, oni predstavljaju radio-frekventne odašiljače male snage (čija je najveća izlazan snaga između 0,1 i 2 vata). Iako su šanse za to relativno male, postoji verovatnoća da bi mobilni telefon mogao da proizvede varnicu (usled oštećene baterije, na primer), što bi na benzinskoj pumpi moglo da izazove momentalnu eksploziju.

Kada nose odeću od veštačkih materijala, vozačima se ne preporučuje da "izklizaju" iz sedišta, ako izlaze iz kola, pošto bi trenje, takođe, moglo da izazove varnicu. Zbog toga, izbegavajte odeću od veštačkih materijala kada idete na pumpu!

Motor koji radi dok sipate gas/gorivo

I još jedna veoma važna koju svaki vozač mora da uradi pre nego što se pristupi sipanju goriva: Na benzinskoj pumpi je obavezno isključiti motor automobila pre točenja goriva!

Kada motor radi, između njegovih pokretnih delova postoji stalno trenje. Oni, tokom rada, stalno stvaraju toplotu, a zbog stalnog trenja postoji i mogućnost izbijanja varnica. U slučaju da gorivo ili isparenja dođu u dodir za zagrejanim pokretnim delovima motora ili vernicom poteklom od njih, pojava plamena je neizbežna.

Točenje goriva, Benzin, Benzinska pumpa, Pušenje, Cigarete, Cigareta, Tinejdžerka

Foto: Profimedia, Alamy

Kad pukne crevo za metan, može da se zapali gas

Na kamionskom punilištu za metan u Pančevu, u septembru ove godine, puklo je crevo za metan, nakon čega se desilo nekoliko eksplozija. Slična nezgoda desila se u Rusiji 2015. godine, kada je čak bilo i mrtvih.

Video: Jezive scene posle eksplozije pumpe kod Loznice

(MBJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima