• 3

Greške vozača mogu ozbiljno da oštete ovaj vitalni deo automobila

Svako oklevanje može samo dodatno da pogorša problem...

  • 3

Menjač može da se pokvari iz brojnih razloga, od kojih su mnoge posledica greška vozača. Ako prilikom menjanja brzine vozač ne pritisne kvačilo dovoljno, čuće se zvuk koji podseća na struganje. To se prvi put, verovatno, neće štetno odraziti na ispravnost rada menjača.

Međutim, učestalo ponavljanje može da ošteti sinhroni prsten stepena prenosa na kome se trenutna promena brzine odvija. Kod oštećenja sinhronih prstena, koji služe da izjednače broj obrtaja između dve osovine da bi se stepen prenosa lakše promenio, dolazi do gubitka njihove funkcije.

Vozač će ovaj problem osetiti kao povećanje otpora pri pomeranju ručice menjača, odnosno prilikom ubacivanja u brzinu. Tada može da dođe i do mehaničkog "krckanja" u menjaču.

Preporuka je, kod ovakvog kvara, u što kraćem roku otići kod majstora, budući da to može biti uzrok dodatnih sličnih kvarova do kojih meže doći prilikom promene stepena prenosa, kao što se loše podešeno ili kvar kvačila.

Svako oklevanje može samo dodatno da pogorša problem, odnosno može da dođe do prisustva metalnih strugotina u ulju menjača, koje nastaju habanjima pri promeni stepena prenosa.

Metalni opiljci štete ležajevima menjača i zupčanicima, a u najgorem slučaju, moguće je potpuno oštećenje menjača i gubitak prenosa. Tada se može dogoditi da, pri velikoj brzini, menjač, na primer, prebaci iz 6. u 2. stepen prenosa. To je veoma štetno i može da izazove veća mehanička oštećenja motora.

(Telegraf.rs/AutoPortal)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    Samo automatik

  • Nije nego

    Obučno žene vozači ( poštovanje ) kad je malo tvrđe i/ili dublje kvačilo, ne pritisnu dobro pa "oštre" menjač ... !!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima