• 10

Šta može da se desi vašem automobilu ako ga dugo ne vozite

Mnogi delovi vozila ne podnose dugo stajanje...

  • 10

Ako ostavite automobil na parkingu i ne vozite ga nedeljama, što se u ovim zimskim mesecima često dešava, mogli biste kasnije da imate problema, budući da mnogi delovi vozila ne podnose dugo stajanje.

Akumulator se prazni kad automobil stoji, pa ako ne vozite automobil nedeljama, verovatno će se isprazniti, pa nećete moći da uključite motor.

Diskovi na kočnicama će zarđati, pa će prva kočenja po ponovnom aktiviranju vozila biti daleko od performansi kočnica kad su potpuno ispravne. Kočiona sila će biti mnogo slabija, pa će morati da prođe neko vreme pre nego što se kočnice u potpunosti profunkcionišu. Ako ostavljate automobil da stoji duže vreme - ne povlačite ručnu kočnicu, pošto bi tako pločice i diskovi mogli da se zaglave.

Dugim stajanjem na jednom mestu gume će se verovatno deformisati. Kada pokrenete vozilo, proverite ih kod vulkanizera, pogotovo ako osetite vibracije kojih nije bilo pre nego što ste poslednji put vozili.

Kola, Automobili, Parking

Foto: PIxabay.com

Ako parkirate automobil zimi, a na ulici je puno soli, nije potrebno posebno napominjati kakav uticaj so može imati na limene površine automobila. Korozija neće biti vidljiva odmah, ali će se definitivno brže razviti.

Ako parkirani automobil u kabini ima (mnogo) vlage, velika je verovatnoća da će vas, kad mu se posle nekoliko nedelja vratite, dočekati neprijatan miris.

Ako automobil ostavljate u garaži ili nekom drugom pokrivenom prostoru, prozore uvek ostvite malo spuštene - tek toliko da vazduh može da ulazi u kabinu.

Takođe, kod automobila koji duže stoji parkiran, u rezervoaru bi se mogla da se stvori rđa usled kondenzacije. Zbog toga je preporučljivo da, pre dugotrajnog parkiranja, rezervoar napunite gorivom.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima