• 31

Ko će ipak morati da plati zamenu tablica i saobraćajne dozvole, iako od sada važe neograničeno

Država je odlučila da bude fer i ne ošteti vlasnike automobila koji imaju stare saobraćajne, pa će oni bez problema moći da voze i sa isteklom saobraćajnom dozvolom

  • 31

Trebalo je da menjamo registarske tablice devet godina nakon što smo ih uzeli. Sada je doneta odluka da ipak važe trajno. Neki će ipak morati da ih zamene. Ko? 

Ni saobraćajnu dozvolu više ne moramo da menjamo, ali samo pod jednim uslovom.

Registarske tablice - ko ipak mora da ih menja?

Registarske tablice sa slovima Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W moraju da se zamene 7 godina nakon što su dobijene.

Za njih ne važi odluka o tome da registarske tablice od sada važe trajno. Na taj način su vlasnici automobila sa takvim registarskim tablicama oštećeni, pošto moraju da menjaju i tablice i saobraćajnu.

Ako nemam „problematična“ slova, tablice zaista važe neograničeno?

Tako je, ukoliko nemate na tablicama neko od gore navedenih slova, registarske tablice koje trenutno imate možete da koristite trajno - sve dok se fizički ne unište, odnosno dok oznake ne izblede toliko da postanu nečitljive.

Ne želimo da zvučimo paranoično, ali verujemo da će u nekom trenutku biti problema i sa različitim mišljenjima oko toga kada su oznake suviše izbledele... Vlasnik će verovatno misliti da su tablice potpuno „ispravne“, dok saobraćajni policajac neće deliti to mišljenje.

Saobraćajna dozvola - čitajte pažljivo!

1) Počelo je izdavanje novih saobraćajnih dozvola koje nemaju rok trajanja. Dakle, oni koji dobiju ovakvu saobraćajnu neće morati nikada da je menjaju.

2) Ni oni koji imaju stare saobraćajne dozvole sa upisanim rokom važenja takođe neće morati da ih menjaju kada istekne taj rok!

Stvar je u tome što je država odlučila da u ovom slučaju bude fer i ne ošteti vlasnike automobila koji imaju stare saobraćajne. To znači da ćete bez problema moći da vozite i sa isteklom saobraćajnom dozvolom.

Međutim, nije sve tako lepo kao što izgleda. Saobraćajnu dozvolu ćete ipak morati da zamenite za trajnu (novu) ukoliko planirate da idete u inostranstvo.

Problem je u tome što ćete stranim policajcima teško objasniti da vaša saobraćajna u Srbiji i dalje važi bez obzira što na njoj piše da joj je istekao rok važenja. Moguće su i druge komplikacije, npr. u slučaju udesa, kontrole na granici, itd.

Video: Kolika je gužva u nedelju na šalteru za zamenu tablica

(Telegraf.rs/Polovni automobili)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jova

    Pa neka plate oni koi su uveli ove tablice. Sad se vidi da su ministri za saobraćaj nepismeni.Nevide ništa dalje od svog sela.

  • toma

    Pa sto ste stavljali ta slova,znajuci da ce se kad tad menjati,to bi sad trebal o vasem trosku da bude,a ne da haracite gradjanje ni krive ni duzne,samo pronalazite nacina da isisate pare od gradjana,na bilo koji nacin,sramota!!!!!!

  • Kimi

    Oni su dali ta slova ne ja(mi), to znači po nekom pravilu oni menjaju to besplatno, to bi trebalo da se podrazumeva???

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima