• 6

Ne polazite na put bez ove tri stvari, samo tako ćete preživeti mećavu

Pravo zimsko vreme je ove zime prilično kasnilo, ali je u poslednjih 48 sati u delovima Srbije i regiona sneg i olujni vetar izazvao pravi haos

  • 6

Među najčešćim savetima koji se daju vozačima pred početak zime, osim zimskih guma, antifriza, akumulatora i drugih stvari koje je potrebno zameniti proveriti, navodi se i spisak opreme koja bi trebalo da se nađe u automobilu, u slučaju kvara na putu ili mogućnosti da automobil ostane zavejan.

Pravo zimsko vreme je ove zime prilično kasnilo, ali smo svedoci da je u poslednjih 48 sati u delovima Srbije i regiona sneg i olujni vetar izazvao pravi haos, koji je, na žalost, odneo i jednu žrtvu.

Sjenica, Pešter, smetovi

Foto: Čitalac Telegrafa

Nije redak slučaj da se pojedinih saveta setimo tek onda "kada zaigusti", pa zato neke svete i nije loše poslušti, pa makar i u nadi da vam oni nikada zaista neće zatrebati. U svakom slučaju, ukoliko se često ili svakodnevno automobilom krećete putevima i predelima koji su poznati kao teški i problematični za vožnju u otežanim zimskim uslovima prilagođavanje njima postaje obaveza koja, u nepredviđenim okolnostima, može da bude od životne važnosti.

Lopata, sveća i kanap

Lopata, sveća i kanap, pod pretpostavkom da se sve neophodne uslove za prilagođavanje zimskoj vožnji ispunili i da imate dovoljno goriva u rezervoaru, mogu biti od vitalnog značaja ako na put krećete zimi. "Za svaki slučaj" bi trebalo da pripremite i još neke stvari koje bi mogle da vam pomogne u slučaju da ostanete zavejani ili da vam se auto pokvari na mestu na kome je na pomoć potrebno čekati duže vreme.

Među "dodatnom" opremom (komplet prve pomoći i strugač leda se podrazumevju) koja bi u svakom automobilu, koji se vozi u otežanim zimskim uslovima, trebalo da se nađe su: lanci za sneg, pomenuta mala ašov lopata, baterijska lampa, ćebe, perorez, pištaljka i šibice ili upaljač.

Naravno, u kolima, naročito u ovakvim situacijama nikada nije loše imati vodu i (visokoenergetsku) hranu. Zato u pregradu za sitnice ubacite nešto dugotrajne hrane, kao što je kikiriki, čokolada, suvo (kajsije, šljive, suvo grožđe...), koštunjavo voće (orasi, bademi...) i slično.

Sveća održava temperaturu

Poželjno je da sa sobom imate i automobilski punjač za mobilni telefon. Naravno, da bi telefon trebalo sa sobom stalno da nosite, ne treba posebno naglašavati.

Ako to nije moguće, jedan od najstarijih saveta za situacije ovoga tipa kaže da bi zimi u vozilu uvek trebalo imati sveću, koja može da vam pomogne da održite temeperaturu u kabini ako ne možete da pokrenete auto. Ovde treba imati na umu da je sveća mnogo efikasnija u održavanju temperature, nego u grejanju hladne kabine, pa ukoliko vam je pre zaustavljanja radilo grejanje, sveću upalite što pre. U zavsionsti od veličine (preporučuje se sveća veličine slavske, mada su praktičnije one "pljosnate" u aluminijumskim čančićima, ali ih zbog veličine nije loše imati više), sveća može da zagreje kabinu automobila nekih 10-ak stepeni.

Sveće Kola

Printscreen: YouTube/EmisijaSAT

Ako vam je automobil stao na, manje ili više zavejanom, putu tokom noći - nipošto ne pokušavajte da usred noći izađete napolje i lutate u potrazi za pomoći. Ostanite u kolima i zovite pomoć telefonom.

Dokle god je to moguće, ostvite motor uključen kako biste mogli da grejete automobil. U suprotom, uključujte motor u određenim vremenskim intervalima (npr. desetak minuta na svakih sat) da biste održavali temperaturu, kako kabine, tako i motora.

Kanap kao lanac

Još jedan od stvari koje vam mogu biti od pomoći je kanap, koji u problematičnim situacijama može da ima višestruku ulogu. U situacijama kada su sneg, vejavica i mećava u pitanju, kanap može da posluži i kao improvizovani lanac za točkove.

U takvoj situaciji, potrebno je provući ga kroz otvore na felnama, potom sakupiti krajeve i vezati ih u čvor. Treba, međutim, imati na umu da ovo treba primenjivati samo onda kada ne postoji drugačije rešenje.

Naravno, ukoliko sa vama putuje više ljudi, probajte da se organizujete među sobom i da zajedničkim snagama izavučete automobil iz snega.

Video: Haos u Sjenici: Snežni nameti potpuno onesposobili saobraćaj

(Telegraf.rs/MBJ)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    Pa najbolje da ponese kais slanine flasu rakije i glavicu belog luka pa da krene na put a kad to ima zasto bi i isao na put

  • Mixx

    Svalerku nosim sa sobom na put..

  • Dijana

    Koja hrana I voda covek moze par sati da prezivi bez iste, samo cigarete nista vise😀

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima