≫ 

Kada je pravo vreme da prodate svoj auto?

Ukoliko prodaju isplanirate u pravo veme, iz svog četvorotočkaša ćete moći da "izvčete" najbolju moguću cenu

  • 4
auto Foto: Pixabay.com

Kada se odlučite na prodaju svog automobila, želeli biste da dobijete za njega najbolju moguću cenu. To znači da bi prodaju trebalo da uskladite sa pojačanom potražnjom ove robe kod kupaca. Izlazak na tržište u pravom trenutku može biti od presudnog značaja za ishod prodaje.

Najgore vreme za prodaju automobila

Iako postoje periodi godine koji su zahvalniji za prodaju vozila od drugih, takođe postoje i oni koje bi u potpunosti trebalo izbegavati.

Kraj finansijske godine, vreme je kada auto kuće i dileri polovnih automobila kreću u kampanje rasprodaja kako bi, što je moguće više, smanjili lager polovnih vozila. Ovo bi za posledicu moglo da ima to, da predmet vaše prodaje dobije jaču konkurenciju na tržištu i da prodaja time bude otežana, osim u slučaju da želite da vaše vozilo zamenite za neko koje se prodaje na popustu.

Sezona praznika spada u period godine, u kojem bi prodaju automobila ponajviše trebalo odgoditi, te je preporuka da se ne postavlja oglas za prodaju tokom decembra i januara. Potencijalni kupci robe koju biste ponudili na prodaju u ovo doba godine imaju drugačuje prioritete. Oni prednost pri trošenju novca daju poklonima, putovanjima i zabavi, umesto krupnijim investicijama, kakva je nabavka automobila. Možda možete da se nadate da ćete naleteti na nekog neobičnog kupca koji voljenoj osobi poklanja automobil za Novu godinu, ali šanse za tako nešto su ipak minimalne.

Uopšte, zimski period u koji spada i pomenuta sezona praznika, generalno je za izbegavanje jer usled kraćeg dana, hladnoće i pasivnijeg životnog ritma, kupci ovakve investicije odlažu za neko drugo vreme.

Najbolje vreme za prodaju automobila

Fenomen „buđenja iz zimskog sna“, odnosno period pojačane aktivnosti kod ljudi, koji korespondira sa dolaskom proleća, ujedno je i najbolji za prodaju automobila, a zatim jesen. Ipak, za uspešnu prodaju trebalo bi voditi računa i o drugim parametrima koji su od značaja, savetuje Autoguru.

Naime, ako prodajete noviji automobil, potrudite se da ga oglasite dok je u rasponu od 50.000 – 70.000 pređenih kilometara, odnosno dok je između 3 i 5 godina starosti. Budući da tokom prvih pet godina upotrebe automobili u proseku gube između 15-25 odsto od svoje vrednosti godišnje, računica govori da nije finansijski racionalno prodavati automobil starosti do 3 godine.

Parking, automobili Foto: Pixabay

Ukoliko na prodaju nudite nešto starije vozilo od 5 godina, potrudite se da to učinite pre nego što na satu prevali brojku od 100.000 kilometara. Kada se pređe ova granična brojka, vrednost automobila kreće drastično da opada i to prvenstveno iz razloga što nakon pređenih 100.000 kilometara, kod većine automobila započinje sezona skupljih investicija u redovno održavanje, nego što je to do tada bio slučaj.

Kako biste postigli što bržu prodaju u situaciji kada ste uvažili prethodno iznete sugestije, imajte na umu i sledeće savete:

  • redovno servisirajte vozilo i rešavajte sve urgentne probleme koji se pojave,
  • vozilo koje vizuelno privlači pažnju, bolje se i prodaje,
  • šansa da se postigne bolja cena postoji kod prodaje vozila fizičkim licima, nego kod prodaje auto placevima i dilerima,
  • što više slika u oglasu za prodaju, to bolje.

Ako prodaja u proleće ne uspe, tu je jesen kao druga najbolja po redu sezona za prodaju...

(Telegraf.rs/T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Larva

    9. mart 2020 | 10:02

    Kad god mi auto pređe 250.000 km, ja lepo platim 20 evra i vrate mi kilometrazu na oko 162.000 km, i bez problema ga prodam, naš narod obožava tu kilometrazu, nebitno da li je auto star 5 ili 20 godina. Ide kao alva.

  • Krle

    9. mart 2020 | 09:31

    Kada imate novac za bolji .

  • Boki

    9. mart 2020 | 10:26

    Vreme za prodaju auta je uvek. Možda je u neko doba godine manje kupaca, ali tržište je živo uvek, i uvek se može prodati. Ako menjate auto kretanje cena je nevažno jer ako prodate jeftinije, jeftinije ćete platiti drugi i obrnuto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA