• 30

Šta bi trebalo da radite kada vaš auto neće da upali?

Treba da nučite da slušate svoje vozilo i da odmah prepoznate problem kako biste umeli da reagujete na adekvatan način

  • 30

Ako vam se desilo da automobil neće da upali, treba da znate da je nekoliko mogućih razloga za to.

Bitno je da obratite pažnju na zvuk koji se prilikom pokušaja paljenja čuje ispod haube, pa da na osnovu toga da odredite možete li problem da rešite sami ili treba da odvezete vozilo kod majstora, piše Geico.

Na ove stvari bi trebalo da obratite pažnju kada vaš auto neće da upali:

1) Nema zvuka, nema svetla

Mogući problem: Problem sa povezanošću akumulatora.

Šta da radite: Proverite kablove koji su povezani za akumulator. Možda deluje da je sve u redu, ali možete da probate da ih okrenete ili uvijete i ako u tome uspete, znači da su labavo povezani. Otkačite ih, obrišite ih ubrusom i ponovo ih povežite, pa pokušajte da upalite auto.

Mogući problem: Istrošeni akumulator.

Šta da radite: Probajte da prespojite kablovima svoj akumulator sa akumulatorom iz drugog automobila i tako ga dopunite.

2) Nema zvuka, ali su svetla na komandnoj tabli uključena

Mogući problem: Neipravan anlaser ili prekidač za paljenje ili kablovi u anlaseru ne rade dobro.

Šta treba da radite: Pozovite pomoć i odvezite auto kod majstora.

Mogući problem: Problem sa priveskom ključa, loš mu je trensponder ili mu je istrošena baterija.

Šta da radite: Trebalo bi da možete da pokrenete auto čak i ako je baterija priveska istrošena. U priručniku koji ste dobili uz auto trebalo bi da piše uputstvo.

3) Iz motora se čuje škljocanje

Mogući problem: Slab akumulator.

Šta treba da radite: Upalite prednja svetla. Ako sijaju jako, akumulator je ispravan i škljocanje znači da vam je ili loša veza ili da je problem u anlaseru. Ako su svetla slaba, znači da je problem u akumulatoru, pa bi bilo dobro da ga prespojite sa drugim i dopunite ga.

Motor, Automobil

Foto: Pixabay.com

4) Normalan zvuk, ali motor neće da se pokrene

Mogući problem: Nestalo vam je goriva ili je ono pri kraju.

Šta treba da radite: Pozovite servis ili nekoga ko bi mogao da vam donese gorivo.

Mogući problem: Preplavljeni motor, ako imate stariji auto sa karburiranim motorom. Ovo se dešava kada u motoru imate previše goriva, pa se svećice pokvase i neće da varniče.

Šta treba da radite: Pritisnite gas do kraja i pokrenite motor. Ovo će izbaciti suvišno gorivo iz komore za sagorevanje.

Mogući problem: Pokvareni osigurač ili kolo za paljenje.

Šta treba da radite: Kada se osigurač pokvari, to je lako uočiti - vidi se da je metalna traka polomljenja i da oko sebe ima crnu boju. U priručniku koji ste dobili uz automobil proverite gde vam se nalazi kutija sa osiguračima i zamenite pokvareni osigurač. Većina proizvođača u kutiju stavlja i rezervne osigurače.

5) Spor zvuk koji se postepeno utišava

Mogući problem: Potrošeni akumulator.

Šta treba da radite: Probajte da prespojite akumulator sa akumulatorom drugog automobila, a onda se odmah odvezite kod auto-mehaničara, jer će vam se ista stvar desiti ponovo ukoliko ne rešite problem.

6) Zvuk drobljenja prilikom paljenja

Mogući problem: Anlaser ne dopire do zamajca.

Šta treba da radite: Okrenite ključ od tri do četiri puta kako bi se anlaser povezao sa zamajcem i uspećete da upalite auto. Ovo znači da vam je pukao zupčanik na zamajcu, pa bi trebalo da odvezete auto kod majstora da vam to popravi.

7) Zvuk vrtenja prilikom paljenja

Mogući problem: Pokvareni zupčasti kaiš. Veza između gornje i donje polovine motora je prekinuta. Klipovi su ostali bez otpora i pomeraju se gore-dole brže nego što je uobičajeno, jer neki od ventila ostaju otvoreni.

Šta treba da radite: Prestanite da pokušavate da upalite auto i pozovite pomoć, jer je ovo ozbiljan problem. Da biste izbegli ovaj problem, promenite zupčasti kaiš prilikom svakog redovnog servisa.

Video: Na Jugu se polomio točak! Da li dan može da počne na gori način?

(Telegraf.rs/V.T.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MONARHISTA

    KUPIŠ NOV A TAJ POD PRESU STANDARD NAM DOZVOLJAVA

  • 534

    JO taxista sa novim autom i imenom vozi gratis...

  • Realista

    Prvo mlatneš par puta rukom od volan pa podigneš haubu i gledaš po motoru onako ko po karti svijeta a tražiš državu za koju nisi nikad čuo. I onda uzmeš telefon i zoveš AMS.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima