• 6

Kako da bezbedno zaustavite auto ako vam otkažu kočnice

Da biste izbegli paniku i eventualnu saobraćajnu nesreću, treba da znate šta tačno da radite u takvoj situaciji

  • 6

Ako vam se ranije desilo da su vam kočnice otkazivale, onda znate koliko to ume da bude neprijatna i opasna situacija. Da biste izbegli paniku i eventualnu saobraćajnu nesreću, treba da znate šta tačno da radite u takvoj situaciji.

Zbog toga je sajt Autoguru sastavio uputstvo koje vozačima može da pomogne da zaustave automobil, ukoliko se dogodi da kočnice "neće da slušaju":

1) Smanjite brzinu

Ako pritiskate kočnicu, a ništa se ne dešava, postoji drugi način da usporite. Smanjujte brzinu menjačem, ali postepeno, jednu po jednu, ne preskačići odmah na najmanju brzinu, jer u tom slučaju mogu da vam se zablokiraju točkovi. Za to vreme lagano popuštajte pritisak na kvačilo.

Ako vozite automobil sa automatskim menjačem, trebalo bi da (u zavisnosti od vrste automatika) možete ručno da izaberete brzine. Kada uspete da smanjite stepen prenosa, to će podstaći kočenje motorom, koje ograničava protok vazduha i stvara vakuum u motoru, koji obezbeđuje otpor u cilindrima. Ovo smanjuje brzinu motora, pa i samog automobila.

2) Izbegavajte neutralni položaj menjača

Bilo da vozite auto sa manuelnim ili automatskim menjačem, izbegavajte prebacivanje menjača u neutralnu poziciju (ler). To može da onemogući kočenje motorom, pa će vaš auto nastaviti da se kreće slobodno. Ako se menjač ipak nađe u neutralnoj poziciji i iz nje ubacite u brzinu, može se dogoditi da vam se točkovi zaključaju i da izgubite kontrolu nad autom.

3) Koristite ručnu kočnicu

Pre nego što povučete ručnu kočnicu, proverite da li je brzina dovoljno mala. To znači da ćete neko vreme morati da se krećete polako pre nego što je povučete, a onda će ona potpuno zaustaviti auto. Zapamtite da ne treba svom snagom da povučete ručnu kočnicu, nego nežno, dok ne primetite da vozilo usporava. Ako je povučete previše brzo, zablokiraćete zadnje točkove.

Kocnice, Mehanicar, Majstor, Popravka, Servis, Tocak

Foto: Pixabay.com

4) Izbegavajte preterano okretanje volana

Naravno da ćete morati da pomerate volan kako biste zaobišli nešto ili skrenuli, ali izbegavajte oštro okretanje volana kako ne biste izgubili kontrolu nad vozilom. Laganijim okretanjem lakše ćete održati kontrolu nad automobilom i sigurnije ga zaustaviti.

Iako ponekad ne možete izbeći otkazivanje kočnica, najbolje je da ih redovno proveravate u servisu kako biste uvek bili sigurniji u njihovu ispravnost.

(Telegraf.rs/V.T.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Elektro-vozač

    Za one koji voze električne automobile, pogotovo Tesle: 1. Nemojte da koristite "low regen" režim (slabu regeneraciju) već normalnu ili "one pedal driving" (vožnju jednom pedalom). 2. Sklonite nogu sa papučice za ubrzavanje. 3. Ako regeneracija nije dovoljna, prebacite smer kretanja unazad i MALO pritisnite papučicu za ubrzavanje (s obzirom da je prenos fiksan u Tesli ovo može) ali pazite da stvarno ne krenete unazad.

  • Danica 67

    Razbijem Sat i vratim Rukom Kazaljku !

  • HAJ

    Ma ako je brzina velika samo moli boga...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima