Kako da vaš automobil lakše prebrodi vaš boravak u karantinu?

Većina vozača kod nas nema garaže, zbog čega nije loše svog četvorotočkaša pripremiti, tačnije delimično konzervirati, kako bi bolje podneo duži period mirovanja

  • 7
Top Gear Najprakticniji automobili Foto: Pixabay.com

Vanredna stanja, kakvo je ovo aktuelno izazvano epidemijom korona virusa, u kojima nam je kretanje ogranično, teraju nas da se priviknemo na to da ćemo duže vreme biti orjentisani na kuću i kraj u kome živimo, pa je sasvim izvesno da ćemo i naše automobile manje voziti nego što smo to navikli.

A budući da kod nas većina vozača nema garaže, već svoje automobile parkira napolju, nije loše svog četvorotočkaša pripremiti, tačnije delimično ga konzervirati, kako bi bolje podneo duži period mirovanja.

Zavucite se ispod vozila i sprejom protiv korozije naprskajte vitalne metalne delove. Obratite pažnju da sprej nipošto ne nanosite na kočnice, creva i prenosne kaiševe.

Ako znate da duže vreme nećete pokretati automobil ne ostavljate podignutu ručnu kočnicu, a menjač, kao i kod redovnog parkiranja, ostavite u brzini.

Što se spoljašnje zaštite tiče, ukoliko za to imate mogućnost, prekrijte vaš automobil ciradom. Ukoliko ste, ipak, među onima koji imaju garažu, trebalo bi s vremena na vreme da luftirate prostor u kome je smešten vaš ljubimac.

Kada su tečnosti motora u pitanju, pre planiranog dužeg perioda nevoženja automobila, važno je sledeće: proverite stanje kočione tečnosti, dopunite rashladnu tečnost i upalite motor nekoliko minuta da tečnost procirkuliše. Takođe, sipajte gorivo u rezervoar kako se u njemu ne bi stvarala kondenzacija.

Naravno, potrebno je proveriti i ulje. Ono može da sadrži brojne nečistoće koje tokom perioda mirovanja mogu da se natalože u motoru, pa je zato preporučljivo proveriti u kakvom je ono stanju i zameniti ga ukoliko se bliži vreme za to.

Automobil bi, i tokom perioda mirovanja, trebalo obilaziti i na svakih 15 do 20 dana, upaliti motor da radi desetak minuta, kako bi se akumulator dopunio a tečnosti procirkulisale.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Meksa

    14. april 2020 | 15:39

    A šta da radim ja koji svoj klio parkiran u garaži svaki dan obilazim ? N napunio sam goriva do cepa , ulje sam zamenio pred ovo stanje, čist je na njega nikad nije pala kiša, čak sam poturio podmetace da su točkovi slobodni da se pneumatici nebi deformisali . KEderi su premazani sredstvom protiv krtosti . Sve je dezinfikovano iznutra, klima sistem očišćen pred ove vanredne situacije . Garaža ima ventilaciju dimenzija 6× 6 metara kvadratnih . Dole su plocice a garaža je okrecena belim krečom. Vrata garaže su na dugme , imam ugradjen Zeder na upravljacu automobila. Svaki dan upalim da kaisevi motora nebi bili u istom polozaju i da se po motoru ne hvata kondez. Prekrio sam ga satenskim prekrivacem bordo boje. Jesam uradio sve kako treba?😄😃😀

  • Zmaj

    14. april 2020 | 14:31

    Ovo znamo i bez vas

  • Krstan

    14. april 2020 | 14:55

    Ja se vozim svaki dan po dva sata dosadno mi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA