• 2

Veoma važan deo motora: Kako da očistite filter goriva?

Filter goriva čisti sve čestice veličine iznad osam mikrometara i zadržava štetne materije koje mogu da dovedu do problema sa karburatorom ili zapuše osetljive brizgaljke goriva

  • 2

Filter goriva veoma je važan deo automobila. On obezbeđuje da sistem goriva bude uvek zaštićen, jer mu je funkcija čišćenje nečistoća iz goriva (a svako ga gorivo ima, samo neko u manjoj, a neko u većoj meri) ili ga, pak eliminiše iz rezervoara za gorivo.

Filter goriva čisti sve čestice koje imaju veličinu iznad osam mikrometara.  Filter goriva zadržava štetne materije koje mogu da izazovu probleme sa karburatorom ili zapuše osetljive brizgaljke goriva.

Filter goriva za vozila sa karburatorom prečišćava gorivo samo pre ulaska u karburator. Sa druge strane filter za vozila sa ubrizgavanjem radi dok radi i pumpa goriva. Gorivo koje ne dospe u motor vraća se u rezervoar i proces prečišćavanja počinje opet ispočetka. Samim tim filter može da prečisti gorivo u rezervoaru više puta pre nego što se upotrebi.

Pre nego što počnete da čistite filter goriva smanjite pritisak sistema za gorivo i isključite akumulator. Izvadite filter iz sistema za gorivo, a zatim ga poprskajte sredstvom za čišćenje rastvarača.

Pre čišćenja

Ostavite da se osuši jedan sat, zatim ga ponovo instalirajte, ponovo priključite akumulator i pokrenite motor.

Otkačite negativni pol na akumulatoru. Ugasite auto, onda otvorite haubu. Pronađite negativni pol na akumulatoru i koristite ključ da biste uklonili kabl. Umetnite kabl sa strane akumulatora tako da slučajno ne dođe u kontakt sa njegovim polom.  Negativni pol je označen znakom minus (-), a pozitivni pol znakom plus (+).

Pronađite filter za gorivo. Lokacije se razlikuju prema proizvođaču i modelu. To će biti negde duž linije za gorivo između motora i rezervoara za gorivo. Uobičajeno mesto je ispod automobila, odmah pored pumpe za gorivo. Kod nekih modela, on je smešten u motornom prostoru.  Podignite kola ako je potrebno. Stavite kantu ili posudu ispod filtera da biste uhvatili gorivo. Kada odvojite cevi za gorivo od filtera, svako preostalo gorivo će se prosuti, podseća Silux.

Odvojite žabice koje pričvršćuju dovod goriva na filter. Uklonite cevi za gorivo. Pomoću ključa ili stezaljke za crevo izvucite dovod goriva sa filtera. Popunite linije sa mlaznica na oba kraja filtera. Dok uklanjate linije, pazite da ih zakrenete prema kantici ili posudi da biste uhvatili bilo koju količinu goriva koji kaplje. Nosite rukavice i zaštitne naočare kada odvajate cevi za gorivo.

gorivo benzin filter

Foto: Shutterstock

Čišćenje filtera

Izlijte sve preostalo gorivo u filteru. U filteru se može nalaziti zaostalo gorivo. Lagano dodirnite mlaznice za dovod goriva i za gorivo u kantu koji ste koristili za hvatanje prosutog goriva iz cevi za gorivo.  Mlaznice se nalaze na svakom kraju filtera.

Poprskajte filter čistačem karburatora pod pritiskom. Kupite čistač u spreju pod pritiskom koji dolazi sa malom slamčicom za nanošenje. Pričvrstite slamčicu na izliv spreja, a zatim raspršite unutar svake mlaznice. Izbacite otpušene ostatke, a zatim filter osušite sat vremena.

Pažljivo udarite filter o stranu kante koji ste koristili za hvatanje prosutog goriva. Pustite da sprej i bilo kakvi otpaci ispadnu iz svake mlaznice. Ostavite filter da se suši najmanje jedan sat.

Ponovno instalirajte filter. Gurnite filter u njegov nosač. Pobrinite se da vratite filter nazad u držač u pravilnom položaju. Ako je potrebno, zamenite vijke koje ste uklonili  Zamenite cevi za gorivo i žabice. Povucite dovod goriva nazad u svaku mlaznicu. Proverite da li ste ponovo povezali linije kako biste sprečili curenje.

Zatim isecite žabice koje pričvršćuju linije na mlaznice nazad na svoje mesto. Spustite automobil ako je potrebno, a zatim ponovo spojite akumulator i osigurač. Ako ste podigli svoj automobil, podignite ga da biste uklonili stalke, a zatim ga spustite na zemlju. Pomoću ključa ponovo povežite kabl na negativnom polu akumulatora i zamenite osigurač pumpe za gorivo.

Pokrenite motor i proverite ima li curenja goriva.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    Ili kupis novi Filter koji nikako nece da te osiromasi jer ko ima da vozi kola ima sigurno i za Filter

  • Neko

    Zašto bi čisto filter od par stotina dinara i rizikovao da neka čestica ostane na strani koja ide ka motoru?!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima