• 24

Koliko dugo vaš automobil može da ide "na rezervi"?

Uvek je dobro znati koliko goriva ostaje u rezervoaru nakon što se uključi žuta lampica...

  • 24

Ako se tokom vožnje upali lampica koja upućuje na to da je vozilo ide na rezervi goriva, neke vozače će uhvatiti panika, dok će drugi iskusno iscediti i poslednju kap iz rezervoara. To se ne preporučuje, jer česta vožnja na minimumu može dovesti do oštećenja pumpe goriva (ne podmazuje se kako bi trebalo), ali i filtera goriva u koji mogu ući sitne nečistoće ili talog sa dna rezervoara.

Koliko automobil može da pređe na rezervi? Mnogo je merenja i istraživanja, ali samo vi možete da znate koliko vam automobil u proseku troši. Pretpostavlja se da na rezervi ostaje oko pet litara goriva, ali ćete do tačne količine doći na jednostavan način.

Kada se uključi rezerva, brzo se odvezite na benzinsku pumpu, uložite više novca i napunite rezervoar do vrha. Oduzmite taj broj od kapaciteta rezervoara goriva prema fabričkim podacima (npr. 55 minus 49). Dobili ste količinu goriva koja vam ostaje nakon što se uključi lampica. Pogledajte prosečnu potrošnju pa uporedite sa količinom goriva koja vam je ostala u rezervoaru, piše Index.

Neka vozila će preći više od 70km na rezervi, druga manje od 40km. To zavisi i od stila vožnje, da li vozite u gradu ili na autoputu, gde se konzumira više goriva, ili na putevima sa ograničenjem 80km/h, gde ćete biti najekonomičniji.

Međutim, zbog vašeg mira i sigurnosti, uvek je dobro znati koliko goriva ostaje u rezervoaru nakon što se uključi žuta lampica.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ovo nije tacno!!!!

    Cak iako napunite rezervoar do kraja nikada to nece da bude pun kapacitet koliko je fabrika stavila u specifikaciju automobila. A drugo, oni koji voze na rezervu nikada nisu napunili rezervoar.

  • Automehaničar

    Potrošnja veoma zavisi od temperamenta vozača i načina vožnje. U svakom uputstvu proizvođača vozila stoji zapremina rezervoara i količina rezerve. Ukoliko ne posedujete originalno uputstvo proizvođača možete ga naći i na internetu najčešće u PDF formatu. Jako je korisno prelistati uputstvo i upoznati se sa svojim vozilom i njegovim potrebama a ne slušati raznorazne stručnjake.

  • Viktor

    Koliko hoces, ja sam stalno na rezervi

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima