• 8

Potvrda nije vozačka dozvola! Moguće posledice: astronomske kazne, zatvor, problemi sa osiguranjem

Veći problemi nastaju ako dođe do udesa, pa policajci utvrde da ste u stvari vozili bez vozačke dozvole...

  • 8

Kada su, krajem maja, pisali o tome da nije dozvoljeno voziti sa potvrdom da ste predali zahtev za izdavanje vozačke dozvole (u kome se naglašava da se ne sme voziti sa potvrdom o predaji zahteva za izdavanje vozačke dozvole, bez obzira da li je reč o probnoj ili standardnoj), redakciji sajta Polovni automobili javljali su se vozači kojima je prilikom predaje zahteva za izdavanje probne ili standardne vozačke dozvole rečeno da mogu slobodno da voze sa tom potvrdom o prijemu zahteva.

Neki takođe tvrde da su im i pripadnici patrole saobraćajne policije dali istu informaciju.

Pa u čemu je onda problem, reći će mnogi - pošto saobraćajci nikome neće pisati kaznu, imate dokaz da ste položili i da samo čekate da vam stigne „prava“ vozačka dozvola.

Problema može da bude - i to veoma ozbiljnih!

Nije problem ako vas zaustavi policija, pogleda potvrdu i kaže „hvala, doviđenja“.

„Nezgodno“ je ako policija ne prihvati potvrdu kao zamenu za vozačku dozvolu. U tom slučaju možete da dobijete veoma oštru kaznu - u nastavku teksta možete da pročitate kakva je kazna.

Međutim - mnogo veći problemi mogu da nastanu ako dođe do udesa.

Tu imamo dva scenarija (najmanje).

Prvi scenario - drugi vozač je kriv

Ako je drugi vozač kriv za udes i dođe policija, kada budu pregledali dokumenta, mogu vašu potvrdu da smatraju odgovarajućom zamenom za vozačku dozvolu i po tom pitanju će sve biti u redu.

Međutim, postoji i mogućnost da dođu policajci koji se drže propisa i utvrde da ste vi u stvari vozili bez vozačke dozvole.

Kazna? Član 330 ZOBS kaže:

„Kaznom zatvora od najmanje 15 dana ili novčanom kaznom od 100.000 dinara do 120.000 dinara kazniće se za prekršaj vozač ili lice koje upravlja motornim vozilom, a nema izdatu vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju motornih vozila“.

Ukoliko pritom izazove udes, kazna je još veća. Ali tu je i zabrana upravljanja od najmanje 8 meseci i 14 kaznenih poena.

Pošto se vozačima sa probnom vozačkom oduzima vozačka dozvola kada dobiju najmanje 9 kaznenih poena, to praktično znači da će ostati bez dozvole.

Beograd, gužva, saobraćaj

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Drugi scenario - vi ste krivi

U startu, ponavlja se prvi scenario - kakav god da je ishod.

Međutim, tu na scenu stupa i vaša osiguravajuća kuća - ona čiju polisu obaveznog osiguranja imate. Obavezno osiguranje služi da nadoknadi štetu koji vi izazovete na drugim vozilima, predmetima, objektima, ali i štetu koju nanesete ukoliko je prilikom udesa bilo povređenih ili poginulih.

Ako vaša osiguravajuća kuća prilikom pregleda dokumentacije utvrdi da vi u stvari nemate vozačku dozvolu, već potvrdu da ste predali zahtev za izdavanje dozvole, može da odbije da pokrije štetu.

Imajte u vidu da šteta prilikom udesa može da bude izuzetno velika, a ako bude povređenih, moraćete i njima da platite nadoknadu. Mogu da vas tuže za razne povrede. Nećemo ulaziti u situacije kada svojom krivicom nekoga učinite invalidom ili usmrtite.

MUP potvrdio prvobitni odgovor - potvrda nije dozvola

Dakle, nakon što su počeli da se javljaju vozači kojima su na šalteru prilikom predaje zahteva za izdavanje probne ili standardne vozačke dozvole rekli da mogu slobodno da voze sa tom potvrdom o prijemu zahteva, kao i oni kojima su saobraćajci rekli isto, ponovo smo kontaktirali MUP da bismo definitivno utvrdili šta je u stvari tačno.

Brankov most., saobraćajna gužva, Beograd

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Iz MUP-a stiže potvrda prethodnog odgovora:

“Obaveštavamo vas da potvrda o prijemu zahteva za izdavanje vozačke dozvole, odnosno probne vozačke dozvole, predstavlja dokaz da je podnet zahtev za izdavanje vozačke dozvole, odnosno probne vozačke dozvole, u postupku izdavanja iste, a ne predstavlja i dokaz da lice kome je takva potvrda izdata poseduje pravo na upravljanje motornim vozilima određenih kategorija”.

Usmeno smo dobili i potvrdu da svi pripadnici i zaposleni u MUP-u koji dolaze u kontakt sa ovom problematikom imaju informaciju da potvrda ne može da služi umesto dozvole.

Zaključak

Zbog nestrpljenja i ovako banalne stvari možete da se nađete u veoma nezgodnoj situaciji, koja može da vas košta hiljade i desetine hiljada evra.

Ponavljamo - nije najgore ako vas zaustavi policija i dobijete kaznu od 100.000 dinara. Biće mnogo gore ako izazovete udes, napravite ozbiljnu materijalnu štetu, pa vas još vozač drugog auta tuži za svoje povrede.

Video: Ode dozvola: Preticao preko duple pune na magistrali u Baru

(Telegraf.rs/Polovniautomobili.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    Nikoga nisu pustili sa potvrdom jer je to interni dokument mupa i vazi samo za Srbiju

  • Miki

    Potvrda slużi kao dokaz da si predao za izradu vozaćke i sa tom potvrdom da możešpodići vozaĉku u mupu.ništa drugi zato potvrda i nije validan dokumenat niti je zamena za vozaćku dozvolu.

  • VOZAC

    Da li je moguce da pisete takve glupost!!! Zaustavi te policajac, pogleda potvrdu i kaze dovidjenja! Zaustavi te drugi policajac i kaze da ti potvrda ne vazi! KO JE OVDE NORMALAN! PA STA KAZE ZAKON O SABRACAJU!!! Kako moze jedan da pusti a drugi da kazni?????

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima