• 11

Bliži se 5. jul i novi propisi: Ovo obavezno morate da proverite pre nego što kupite polovni auto!

Kada, ovoga leta, bude počela puna primena propisa o merenju emisije izduvnih gasova, veliki broj polovnih automobila neće moći da prođe tehnički pregled

  • 11

Pre nego što se odlučite za kupovinu polovnog vozila, obavezno treba detaljno da ga proverite u ovlašćenom servisu, da ne biste završili sa "mačkom u džaku".

Morate da vodite računa i o tome da li će taj auto moći da prođe tehnički pregled, kada od 5. jula bude počela puna primena propisa koji se odnose na merenje emisije izduvnih gasova.

Automobili koji su uvezeni u Srbiju posle 1. marta 2014. godine moraće da ispune strože uslove od onih koji su prvi put registrovani u našoj zemlji pre tog datuma. Zato bi kupci trebalo da urade i vanredan tehnički pregled da bi prekontrolisali izduvni sistem, savetuju Novosti.

Nebojša Radisavljević, iz jedne poznate auto-kuće, ističe da svako prilikom kupovine polovnog auta treba da izdvoji oko 30 evra za servis i uradi kompletan pregled, kako bi se utvrdili nedostaci.

- Svaki ovlašćeni zastupnik određenih brendova ima servis i uslugu kontrole, odnosno procene vozila, gde se utvrđuje koliko realno vredi i šta na njemu treba da se radi - objašnjava Radisavljević .

- Automobil se podigne dizalicom i proveri se sve, sistem motora, menjača, vešanja, kočnica, signalizacije, limarski deo... Ta procena se koristi i kod prodaje staro za novo.

On upozorava i na nove propise koji se odnose na merenje izduvnih gasova, a čije primena počinje 5. jula. Većina tehničkih pregleda radi po novom i zato savetuje da se i to proveri.

- Treba uraditi i vanredan tehnički pregled kako bi se izmerio nivo emisije izduvnih gasova i prekontrolisao taj čitav sastem, da se vidi da li vozilo zadovoljava nove uslove - navodi sagovornik Novosti.

Prodaja automobila, Polovni automobili, Polovnjaci, Auto plac

Foto: Pixabay

- Veliki broj naših automobila ne poseduje katalizatore i DPF filtere koji su fabrički predviđeni, jer kada su se zaprljali, vlasnici nisu hteli da kupe novi nego su ih skidali.

To će sada morati da poseduju. Proveravaće se da li je izduvni sistem u celini ispravan, a to zavisi od toga kako motor sagoreva, koliko su dizne oštećene, u kakvom je stanju pumpa, od zaprljanosti rezervoara, koje je gorivo korišćeno godinama...

Veliki broj vlasnika dizelaša, kako kaže, svestan je da su im automobili veoma stari i da neće moći da prođu tehnički pregled po novom propisima. Počeli su sada da pazare vozila na benzinski pogon, koja manje zagađuju. Dešava se da neki automobili kupljeni u Srbiji, koji su stariji od 20 godina, nisu prešli mnogo kilometara i bez problema mogu da prođu na testovima izduvnih gasova. S druge strane, kod mnogih vozila uvezenih iz zapadne Evrope čitav taj sistem je zapušten i zaprljan.

- Ovde, kada ga prodaju, kažu "nov", a ne može da bude "nov" posle četiri godine i pređenih 300.000 do 400.000 kilometara - precizira Radisavljević. - Većina automobila koja je došla iz zapadne Evrope je prešla mnogo, na godišnjem nivou 80.000 do 100.000 kilometara.

A na večitu temu o varanju na pređenoj kilometraži, Radisavljević ističe da je to veoma teško utvrditi. Pojedini sajtovi, specijalizovani za ovu temu, savetuju da se pre kupovine, u registru zaloga Agencije za privredne registre, proveri da li je auto pod hipotekom, kao i da se prekontroliše celokupna dokumentacija vozila, servisna knjiga, broj motora, šasije...

(Telegraf.rs/Novosti.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusko Zujovic

    Ne mogu da verujem kako je neko doneo ovakav propis da se za vozila registrovana u Srbiji posle marta 2014. godine primenjuju stroza pravila nego sto su propisana Euro normom u godini proizvodnje tog vozila. Da li je to moguce da niko ne vidi i neprimecuje koliki je to problem

  • Majstor Rile

    Nema potrebe plaćati vanredni tehnički pregled ako imate minimum poznavanja automobilskih delova. Raspitajte se na internetu ako niste sigurni da li vaš auto ima katalizator i dpf. Zatim ukucajte u oglasima ili e-bay koliko koštaju i kako izlgedaju katalizatori za vaš auto. Pogledajt ima li ga uopše. Prva i osnovna stvar je da ga ima. Kod benzinskih motora se njegova ispravnost uglavnom oseti po mirisu, ako nije neki ružan smrad iz uaspuha pri haldnom startu, nema dima osim vodene pare, cev auspuha nije mnogo (ili uopšte) crna, ne pali se check engine lampica to je 99% ok za bilo koje godiše. Kod dizelaša je važno da postoji fizički katalizator i dpf ako ima. Proturirajte motor, gas do kraja, ako ne dimi to je to nema potrebe dalje proveravati. Kod dizel motora se meri samo zacrnjenost izduvnih gasova pa za tehnički pregled nije bitno da li uopšte radi katalizator, samo da ne crni... Ako dimi malo, tu već ima osnova za servisnu proveru, posebno ako je auto sa dpf-om. Gust crni dim svakako ne prolazi tehnički ni po kakvim kriterijumima. Takav auto zahteva popravku, nema dileme.

  • Johan

    Najbolje uvedite da svaka auto kuca garantuje za vozilo da je tehnicki ispravno i neka ga tad prodaje a ne uvalite kupcu i posle on moze samo da se obesi

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima