Zamena guma - 4 razloga za zamenu

Prema statističkim podacima uzrok čak 70% saobraćajnih nesreća, posredno ili neposredno, su neadekvatne gume ili put

  • 4
menjanje guma Foto: Pixabay

Osnovni zadatak gume je da obezbedi dobar kontakt sa podlogom kako bi kretanje ali i zaustavljanje vozila bilo sigurno i pouzdano.

Puno je faktora koji utiču da vaše vozilo bude bezbedno u saobraćaju, a gume predstavljaju vrlo važan faktor. I to od pravilnog izbora guma preko redovnih provera pa do zamena guma kada se za to ukaže potreba. Dakle guma glavu čuva i jako je važno da ovaj deo vašeg automobila bude ispravan i adekvatan, a da se zamena guma uradi blagovremeno.

Sezonska zamena guma

Ova oblast regulisana je Zakonom kojim se u Srbiji propisuje da se zimske gume moraju imati na vozilu u periodu od 1. novembra do 1. aprila i to na sva četiri točka kada se vozilo kreće po putu na kojem ima snega ili leda. Zimske gume napravljene su od specijalne smese koja se bolje ponaša na niskim temperaturama i tako pruža bezbedniju i udobniju vožnju.

Za razliku od letnjih, zimske gume se ne stvrdnjavaju na niskim temperaturama pa je od velikog značaja korišćenje ovih guma i na suvoj podlozi kada temperatura padne ispod +7°C. Na temperaturama ispod +7°C letnje gume počinju da gube svoje prvobitne performanse, postaju tvrđe i samim tim postaju manje bezbedne.

Zamena guma Foto: SZTR Branko i Rade

Zamena guma usled dotrajalosti 

Gume imaju svoj vek trajanja koji proizvođač obično definiše pređenom kilometražom. Međutim na vek trajanja gume dosta utiče stil vožnje tako da žustriji vozači drastično smanjuju njihovo period korišćenja. Osim toga potrebno je izabrati i koristiti adekvatne gume i periodično proveravati pritisak vazduha u njima. Na kraju tu je i ispravnost trapa na vašem automobilu što je od presudnog značaja na ravnomerno trošenje gaznog sloja. U slučaju nepravilnog korišćenja guma može doći do njihovog oštećenja i deformacije kada one postaju nefunkcionalne i opasne pa je njihova zamena vrlo važna.

Zamena guma zbog postizanja jednoobraznosti 

Zakon nalaže da na istoj osovini moraju biti montirane gume istog proizvođača, iste vrste (zimske ili letnje), iste konstrukcije (radijalne ili dijagonalne ili sa ukrštenim pojasevima), iste nosivosti i istih dimenzija. Najbolje je da vašem vozilu budu sve 4 iste gume, ali kako se u praksi najčešće menjaju po 2 gume preporuka je da par boljih guma bude postavljen na pogonskoj osovini.

Zamena guma Foto: SZTR Branko i Rade

Zamena guma zbog mehaničkih oštećenja 

U slučaju da na gumama postoje bilo kakva mehanička oštećenja ili deformacije potrebno je uraditi njihovu hitnu zamenu. Takva guma postaje opasna na drumu i može dovesti do neželjenih situacija. Dakle vrlo je važno da gume na vozilu budu ispravne i da periodično posetite vašeg vulkanizera koji će proveriti njihovo stanje. Ako nemate vašeg vulkanizera mi predlažemo da posetite sajt vulkanizerbeograd.rs kako bi zakazali zamenu guma.

Dobre i ispravne gume na vozilu garantuju brzu reakciju vozila u vožnji ili u slučaju naglih kočenja.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Acim

    3. novembar 2022 | 14:58

    Bolje gume idu pozadi, bez obzira da li je u pitanju prednja pogonska osovina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA