• 65

Vozači, upozorenje: Ako vas policija uhvati bez zimskih guma platićete kaznu i do 800.000 dinara!

Imate još samo malo vremena da na kola stavite zimske gume i izbegnete velike kazne

  • 65

Ako vas policija nakon 1. novembra po snegu, ledu ili poledici zaustavi bez zimskih guma, čija dubina šara ne sme biti manja od četiri milimetra, moraćete da platite kaznu od 6.000 do 20.000 dinara, dok preduzetnicima koji ne poštuju ovu odredbu preti kazna od 50.000 do 200.000, a pravnim licima od 100.000 do 800.000 dinara!

Vozači u Srbiji, od nedelje, 1. novembra na svojim vozilima trebalo bi da imaju zimske gume - u suprotnom ih čeka astronomska kazna.

Obavezne zimske gume propisuje Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, koji je u Srbiji počeo da se primenjuje 2012. godine.

On predviđa da od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, a dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu.

Dubina šare na gumi ne sme biti manja od 4 milimetra kako bi ona bila bezbedna za vožnju po zimskim uslovima.

Zimske gume, šara, guma, sneg

Foto: Pixabay

S obzirom na to da se neposedovanje ispravnih pneumatika tretira kao teža tehnička neispravnost, ukoliko dođe do saobraćajne nezgode izazvane nedostatkom zimskih guma, vozač i vlasnik takvog vozila obavezni su da plate svu pričinjenu materijalnu i nematerijalnu štetu.

Iako zimske gume predstavljaju ogroman trošak, jer u zavisnosti od dimenzija točka i marke guma, koštaju od 8.000 do 80.000 dinara, sigurnije je staviti ih, za početak, makar u gepek, pošto sneg ume da iznenadi.

Zamena guma u servisima i vulkanizerskim radnjama košta od 400 dinara pa naviše, ali i to zavisi od vrste vozila, odnosno veličine točka. Čuvanje guma u takozvanim hotelima za gume, ili skladištima, košta od 100 dinara mesečno po gumi, pa naviše. Neka preduzeća su ovu uslugu podigle na viši nivo, pa uz čišćenje i pravilno skladištenje guma i osiguravaju pneumatike.

Ono što treba znati je da letnje gume gube svojstva na nižim temperaturama od 12 stepeni, mada ima mišljenja da su problematične već pri temperaturi vazduha od 15 stepeni. Guma tada, dok ne postigne optimalnu temperaturu, gubi bitne osobine, slabije prijanja na kolovoz, pa je i zaustavni put vozila znatno duži.

Zima, Gume, Sneg, Kola, Automobili, Zimske Gume

Foto: Pixabay.com

ZOBS je propisao i da vozači na putevima van grada moraju da imaju u gepeku lance za sneg, dok u gradu ne moraju. Teretna vozila i autobusi moraju pored zimskih pneumatika i lanaca za sneg, kao obavezan deo zimske opreme da imaju i - lopatu!

Ako na putu nema snega i leda, a vozač na automobilu u periodu od prvog novembra do prvog aprila nema zimske gume, neće biti kažnjen ako ga zaustave saobraćajci, a ne treba da brine ni zbog osiguranja u slučaju saobraćajnog incidenta.

Naime, u zapisniku sa uviđaja policija, između ostalog, navodi i koji su vremenski uslovi bili na kolovozu, pa se i osiguravajuće kuće shodno tome ponašaju.

Video: Muškarci: Ako ova seksi cica ume da stavi lance na točkove, koji je vaš izgovor?

(U. Jelić / u.jelic@telegraf.rs)

Komentari

  • Goran

    Aman ljudi !! Pa ko još misli da može Zimi da vozi na Letnom Gumama !! Taj je stvarno za ludnicu . Bez nove Zimske Gume nema sigurnosti niti kretanja sigurnog !

  • Ja sam

    Zimske gume su potrebne kada na kolovozu ima snega, leda i poledice. Sada zato sto je novembar mesec znaci da moram da imam zimske gume a za 2 dana najavljuju 20 stepeni. Zimska guma na temperaturi preko 15 stepeni propada.

  • Mare

    Prosečna brzina u gradu je 18km na sat, ulice krpljenje na milion mesta, vozači preplašeni kaznama, pa voze 30 na sat gde je dozvoljeno 50, sve živo zakrčeno, Romi voze improvizovana vozila bez svetala, tablica, pojaseva, dozvola, lične karte itd. i sad je smrtni greh nemati zimske gume. Ako ne znate da vozite, kakva je većina, džaba vam i kontrole proklizavanja i abs i zimske gume i sve drugo.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima