Koliko legendarnih Ferrarija F40 stvarno ima sultan od Bruneja?

O brojnim automobilima azijskog sultana godinama kruže najneverovatnije glasine, a ovo je zapravo istina o njegovoj kolekciji

  • 1
Ferrari F40

Printscreen: YouTube/Petrolicious

Sultan od Bruneja ima puno automobila, a njegov slučaj "auto zavisnosti" rezultirao je nekim od najzanimljivijih Ferrarija koji su ikada napravljeni, iako mnogi od njegovih automobila nisu baš ono što su u Ferrariju zamislili kao model F40.

Sajt Jalopnik bavio se istraživanjem koliko tačno Ferrarija F40 sultan ima, ali je do te informacije bilo veoma teško doći zbog zatvorenosti ove male azijske države. Srećom, CarThrottle je istraživao koliko McLarena F1 poseduje sultan i napravio moguću kalkulaciju koja daje spisak svih F40-ica koje je sultan iz Bruneja modifikovao pre nego što ih je preuzeo iz fabrike.

Podsećamo, sultan do Bruneja je dugo trošio svoje naftno bogatstvo na posebne automobile. Osim spomenutih McLarena F1, on je poručivao Bentlije, Ferrari 456 vozila pretvorena u karavane, brojne vanserijske Aston Martine i druge zanimljive mašine, a jedan od njegovih većih automobilskih projekata je prikupljanje kolekcije Ferrarija F40.

Ali ovo nisu obične F40-ice. Sultan je želeo da njegovi automobili imaju volan na desnoj strani. I da budu potpuno u koži. I u bojama koje nisu predviđene za ovaj čuveni crveni automobil ograničene proizvodnje. Ferrari ne bi tako pravio model F40, ali je kompanija rado malo zažmurila dok se Pininfarinin automobilski guru Paolo Garela (čuven po tome što je preporodio Stratos i Ferrari P4/5) bavio magijom.

Rezultat je bio kolekcija Ferrarija F40, koje gotovo sve imaju volan sa desne strane, sve imaju kožne enterijere i boje koje koje nisu uobičajene. Procenjivalo se da sultan ima između šest i deset modifikovanih F40-ica, a poznato je da je dve prodao u Evropi, preko dilerske firme Talacrest.

Ovaj video opovrgava sve glasine (uključujući i onu o sanducima sa rezervnim delovima koji se dopremaju avionima u Brunej nakon noćnih uličnih trka) i daje konačan spisak svih sultanovih F40-ica. Računa se da ih je jedanaest.

Sedam putničkih automobila koje je Pininfarina transformisala za sultana, još dva F40 LM-a, od kojih je jedan poznati crni automobil sa crvenom trakom, kao i još dva automobila koja očigledno nikad nisu napustila Evropu - žuti RHD automobil i jedan sivi s volanom na desnoj strani. Garela kaže da su ti automobili napravljeni pre nego što je stigao u Pininfarinu, pa njihova tačna istorija ostaje delimično u magli.

Ono što se takođe spominje je nekoliko promena performansi koje su urađene na većini ovih automobila. Pored nove boje i revidiranog enterijera, neki automobili su dobili nove auspuhe i ECU (Electronic Control Unit) sistem koji su povećali snagu i obrtne momente iznad već impresivnih performansi F40 modela.

- Naravno, unapređenja performansi nisu mnogo bitna ako ne vozite svoje automobile - rekao je Garela za CarThrottle i upravo to se i dogodilo sa većinom njih. Poput mnogih drugih sultanovih automobila, očigledno je da je većina F40-ica ostala bez kilometraže. Samo tri automobila su vožena: jedan od LM-ova, jedan žuti i jedan od sivih.

(Telegraf.rs/V.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trn

    25. februar 2020 | 13:41

    Sad ću mirno da skončam, kad znam da je sultan namiren sa f40ticama...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA