≫ 

On je Neolix, heroj borbe protiv epidemije kakvog nikada ne biste očekivali

Flota samovozećih dostavnih kombija za prevoz medicinskih zaliha i hrane bila je raspoređena u područjima Kine najteže pogođena virusom COVID-19

  • 0
Samovozeći kombi Printscreen: YouTube/Neolix Technologies

Proizvođači autonomnih vozila odavno prodaju automobile bez vozača. Ali, bila je potrebna razorna globalna pandemija da bi se video uverljiv primer njihove koristi u stvarnom svetu.

Kineska kompanija Neolix, koja pravi samovozeće dostavne kombije, flotu svojih autonomnih vozila za prevoz medicinskih zaliha i hrane rasporedila je na područja zemlje koja su najteže pogođena virusom COVID-19, uključujući centar epidemije Vuhan.

Mali kombiji poseduju čak i kapacitet za dezinfekciju gradskih ulica, a koje su sada prazne zbog karantinskih mera.

U poslednja dva meseca, kompanija je primila preko 200 rezervisanih porudžbina za svoje kombije. Pre toga, od početka proizvodnje u maju 2019. godine, proizvedeno je samo 125 jedinica.

Nakon što je kineska vlada videla koliko autonomna tehnologija može da bude korisna u sred globalne zdravstvene krize, odlučila je da ponudila prilično atraktivan podsticaj kompanijama koje žele da kupe i upravljaju dostavnim kombijima: 60 odsto popusta na cenu. Imajući to u vidu, Neolix očekuje da će proizvesti i prodati 1.000  ovakvih kombija do kraja godine.

Dok su mnoga druga samostalna vozila usmerena na prometne ulice, Neolix dostavni kombiji uglavnom se kreću po kineskim putevima bez borbe sa haosom nepredvidivih vozača i pešaka.

Iako SAD nema adekvatne savezne zakone koji se odnose na samostalno upravljanje vozila i njihov rad na ulicama, kompanije kao što su Waymo, Uber i Argo AI usko sarađuju sa vladama na gradskom i državnom nivou, a testiranje se sprovodi u državama, kao što su Kalifornija, Arizona, Florida...

Samovozeći kombi Printscreen: YouTube/Neolix Technologies

Kompanija Nuro iz Kalifornije razvila je dostavno vozilo slično kombiju koje ima kineski Neolix. U njihovom slučaju napravljen je izuzetak, kako bi mogli privremeno da testiraju autonomna dostavna vozila pri manjim brzinama na putevima u Teksasu u naredne dve godine, prenosi Popular Mechanics.

Obzirom da je Svetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu pandemiju, putevi bi trebalo da budu manje zagušeni, što će autonomnim vozilima pružiti dovoljno prilika da dokažu svoju vrednost.

(Telegraf.rs/T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA