• 0

V8, četiri točka, "džet-pek" mlazni pogon: Lazareth - motocikli kakve nikada do sada niste videli

Osim "mostrma" sa 470 konja i njegovog "mlađeg brata" sa 200, Lazareth je prozveo i prototip jedinstvenog "letećeg kvadricikla"...

  • 0

Francuska kompanija Lazareth proizvodi neke od najneobičnijih vozila na četiri točka koji se uopšte mogu videti. Iako ih generalno smatraju proizvođačem motocikala, njihovi motori uopšte ne izgledaju kao motori na kakve smo navikli da vidimo.

Pre nekoliko godina Lazareth je predstavio LM 847, jedinstveni motocikl na četiri "spojena" točka, pogonjen "monstruoznim" maseratijevim V8 motorom od čak 470 konjskih snaga.

Jedna od njihovih poslednjih kreacija nosi oznaku LM 410. Nešto manji i kraći od LM 847, ovaj motor takođe ima četiri točka raspoređena jedan do drugog, dva napred i dva nazad. To mu omogućava da, bez dodatnog oslonca, stoji uspravno kada miruje.

"Mišićavo" vozilo agresivnog dizajna pokreće manji motor od prethodnika. U pitanju je četvorocilindraš preuzet iz Yamahe R1, zapremine 998 kubika koji na zadnje točkove isporučuje "okruglih" 200 konjskih snaga (tako bar govore podaci japanskog proizvođača, pa pretpostavljamo da se isti odnose i na novo Lazareth-ovo "čedo").

Iako deluje kao veliki i širok motocikl LM 410 namenjen za vožnju samo jedne osobe (idealno za vreme epidemije koronavirusa!), a sedišete se nalazi skoro na samom "repu", pa bi moglo da se postavi pitanje udobnosti.

Francuski porizvođač najavljuje da će jedinstveni Lazareth LM 410 biti poizveden u samo 10 primeraka, koji će izteresovanim kupcima biti dostupni po osnovonoj ceni od 100.000 dolara.

Inače, osim pomenutog "mostrma" LM 847 i njegovog "mlađeg brata" LM 410, Lazareth je prozveo i prototip potpuno jedinstvenog "letećeg kvadricikla" koji nosi oznaku Lazareth LMV 496.

U pitanju je elektirčni kvadricikl, izgledom sličan prethodno pomenutim modelima, koji u glavčinama svojih točkova ima po jedan mlazni motor (tzv. Jet Hover Bike). Promenom položaja točkova, odnosno njihovim podizanjem u ravan sa tlom, mlaznice postaju aktivne i uzdižu vozilo od podloge, pretvarajući ga u letelicu koja se kreće na sličan način kao kod leteja sa leđnim "džetpekom".

Video: Engleski marinci uz pomoć odela Ironman-a upadaju na brodove

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima