≫ 

Biznismen prevarama zaradio ogromno bogatstvo i veliku kolekciju automobila koja sada ide "na doboš"

Nema zvanične procene koliko bi cela kolekcija mogla da vredi, ali je sasvim izvesno da je u pitanju devetocifreni dolarski iznos...

  • 0
Elkhart Kolekcija, RM Sothebys Foto: RM Sotheby's Promo

Bogata kolekcija klasičnih automobila, oldtajmera i jangtajmera, kao i nešto savremenijih supersportskih automobila i onih iz posebnih serija, do skoro u vasništvu biznismena Nadžiba Kana, nedavno je svojom veličinom i vrednošću zaokupila pažnju brojnih ljubitelja četvorotočkaša.

Naime, Kanov kompanija Interlogic Outsourcing bankrotirala je krajem prošle godine nakon što se ispostavilo da je njeni poslovanje bilo deo "kompleksne šeme" elektronskih transfera novca putem kojih su izvršene brojne finansijske prevare. Na osnovu njih, sam Kan je stekao bogatstvo od oko 122 miliona dolara i vrhunsku kolekciju u kojoj se našlo, prema različitim izvorima, između 240 i 280 automobila.

Nakon što je firma prošlog oktobra proglasila bankrotstvo a Kan postao predmet brojnih tužbi, "Elkhart kolekcija" (nazvana po gradu Elkhartu, u Indijani, gde je smeštena) ušla je u masu iz koje će kreditori propale komapnije biti namireni, zbog čega će se krajem oktobra naći na aukciji poznate aukcijske kuće RM Sotheby’s.

I sada dolazimo do onog najbitnijeg - same kolekcije, u kojoj se nalaze neki od najznačajnih automobila ikada proizvedenih na evropskom i američkom kontinentu. Njeni najekskluzivniji i najatraktivniji primerci su legendarni američki sportski dvosedi, omiljeni automobili filmskih zvezda iz zlatnog doba Holivuda, Auburn Eight Supercharged Speedster iz 1935. i Cord 812 Supercharged Cabriolet iz  1937. godine.

Slede: Bentley 3-4½-Litre Four-Seater (1924), Cadillac Eldorado Biarritz (1959), Alfa Romeo Giulietta Sprint (1961), Facel Vega HK500 Sport Coupe (1961), Auto Union 1000 S Coupe (1963), Citroën DS21 Décapotable (1966)... Glavna odlika većine ovih automobila je što, iako njihova imena poznavaocima zvuče pozanto, većina pripada posebnim karoserijskim izvedbama i maloserijskim verzijama.

U kolekciji se nalazi solidan broj različitih klasičnih Ferrarija, kao što su 225 S Berlinetta iz 1952, Dino 246 GT iz 1972. i savremeni 488 Spider. Tu je i još jedan retki sportista iz iste kuće Fiat 8V Supersonic iz 1953. Godine. U kolekciji se nalazi i veći broj različitih verzija Mercedesa SL, brojni klasični Jaguari, nekoliko Morgana, Lamborghini Miura i veći broj primeraka američkog klasika Hudson Hornet.

Elkhart Kolekcija, RM Sothebys Foto: RM Sotheby's Promo

Mađu savremenijim autombilima ponajviše se izdvaja egzorična Alfa Romeo TZ3 Stradale Zagato iz 2010, aktuelni "mišićavi" Dodge Challenger SRT Demon italijanska gradska "zujalica" Fiat 500 Abarth iz 2012. godine.

Ovakvo nabrajanje bi moglo da se nastavi u nedogled, pošto uvek ostaje neki fenomenalini auto koga bismo zaboravili da pomenemo... a među njima se nalazi i 30 klasičnih motocikala i nekoliko čamaca i jahti.

Cela Elkhart kolekcija će se na aukciji, koja je inače trebalo da se održim u maju, pomerena je zbog pandemije korona virusa za 23. i 24. oktobar. Još uvek, međutim, nema zvanične procene koliko bi cela kolekcija mogla da vredi, ali je sasvim izvesno pretpostaviti da je u pitanju devetocifreni dolarski iznos.

(Telegraf.rs/MBJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA