Nove revolucionarne baterije omogućiće električnim automobilima prelaženje 2.000 kilometara "u cugu"

U pitanju su litijum-sumporne baterije koje će, navodno, imati radni vek od čak dva miliona kilometara

  • 7
electric-car-punjenje baterija električnih automobila, pumpa Foto-ilustracija: pixabay.com

Australijska kompanija Brighsun New Energy tvrdi da je konstruisala bateriju za električna vozila koja će tim četvorotočkašima omogućiti domet od čak 2.000 kilometara.

Nove baterije, koje se nalaze u fazi testiranja, navodno će imati radni vek od čak dva miliona kilometara. Proizvođač tvrdi da pametni telefoni opremljeni ovakvim baterijama mogu da se koriste punih nedelju dana sa jednim punjenjem.

U pitanju su litijum-sumporne baterije, na kojima naučnici australijske kompanije rade poslednjih osam godina. Njihova energetska gustina od 5 do 8 puta veća od konvencionalnih baterija.

Dosadašnja nezavisna testiranja, koja je sprovela nazavisna agencija SGS, pokazala su da nove batrije zadržavaju čak 91 odsto svog kapaciteta nakon 1.700 ciklusa punjenja. U taj broj punjenja uračunata i "standardna" i agresivna brza punjenju u tajanju od 30 minuta.

I pored toga što mnoge kompanije razvijaju litijum-sumporne baterije, Brighsun New Energy tvrdi da je uspeh njihovih baterija zasnovan na tome što su uspeli da reše njihov najveći problem - stvaranje dendrita, odnosno kristalizaciju na anodi i polisulfida na katodi.

Video: Tesla će od sada da juri kriminalce

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sd boy

    4. maj 2020 | 20:20

    Bravo...

  • нс

    4. maj 2020 | 23:06

    Само да се решимо нафте.

  • Cika Velja

    4. maj 2020 | 23:14

    A gde su "pulsar" baterije? Imale su izuzetan kapacitet i punile se elektro pulsom od 10.000V koji ih je vracao u puno stanje za 10-tak sekundi??? Jel i to neko otkupio pa sakrio iza kljuca???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA