• 5

Vi vozite, a ona vam govori kuda: 3D hologrami stižu u naše automobile

I pored toga što informacije, kao što je npr. projekcija GPS pravca kretanja, "iskaču ispred nosa" proizvođač tvrdi da 3D dispelji neće previše ometati vozača u vožnji

  • 5

Inovativna hologramska 3D kontrolna tabla za automobile, koja za razliku od prethodnih sličnih ideja može da se koristi i bez specijalnih naočara, mogla bi da se nađe u novim automobilima već za dve godine, 2022.

Projekat nastao u saradnji nemačke kompanije Continental i kalifornijskog startapa Leia, koji se bavi razvojem naprednih displej tehnologija, vozaču omogućava da sva obaveštenja dobija na nešto drugačiji način, za koji njegovi tvorci kažu da povećava brzinu "upijanja infomacija", a samim tim i bezbednost vožnje.

I pored toga što informacije, kao što je npr. projekcija GPS pravca kretanja, "iskaču ispred nosa" proizvođač tvrdi da 3D dispelji neće previše ometati vozača u vožnji.

Razlog tome je što 3D displeji ove komandne table budućnosti, u odnosu na prikazivanje 3D filmova, neće baš "iskakati", ondnosno neće ići u dubinu više od 5 centimetara.

Nove displeje odlikuje tzv. "difrakcijska" tehnologija pozadinskog svetla, koja omogućava da podaci koji se ispisuju na kontrolnoj tabli budu vidljivi i kada svetlo bije direktno u nju, prenosi Business Insider.

Komandna tabla budućnosti prati trend razvoja autonomne vožnje, što je tahnologija čiji je razvoj već daleko odmakao sa poslednjim generacijama električnih automobila. Ona vozačima omogućava vozačima da u potpunosti skrenu pažnju sa puta i vožnje, dok automobil sve obavlja sam.

Hologramska kontrolna tabla

Printscreen: Twitter/@hitechsite

Kreatori hologramske 3D kontrolne table ističu da će u budućnosti, kada automobili postanu potpuno autonomni, displeji u kabini vozačima i putnicima nuditi mnogo više aktivnosti, što još uvek nije moguće zbog smanjene bezbednosti vožnje.

Osim svih naprednih funkcija i mogućnosti koje nudi, pametna kontrolna tabla će pozdravljate vozača i saputnike, a moći čak i da vidi oni koji sede pozadi. Sam displej će, naverovatnije, imati mogućnost prikaza u 4K rezoluciji.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Discovery

    Kad stiže update za punta?

  • 😂😂😂😂

    Kakvi hologrami?Vecina se jos muci sa manuelnim i navigacijom.

  • ime

    To će imati nova S klasa

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima