Počinje isplata subvencija za ekološka vozila, država spremila milion evra

Za kupovinu ekoloških automobila građani mogu da dobiju do 5.000 evra, a za motore od 250 do 500 evra, a razmišlja se i o uvođenju podsticaja za ugradnju uređaja za vožnju na gas

  • 4
električni automobil, punjenje baterija Foto: Shutterstock

Ministarstvo za zaštitu životne sredine počelo je da dodeljuje subvencije za kupovinu ekoloških vozila i motora. Do sada je pristiglo osam prijava, od kojih je šest ispravno, a kod ostalih će biti dopunjena dokumentacija, pišu Novosti.

Država je za ove podsticaje odvojila milion evra. Za kupovinu ekoloških automobila građani mogu da dobiju do 5.000 evra, a za motore od 250 do 500 evra.

- Imali smo već prvu komisiju za električna i hibridna vozila i najbitnije je da smo počeli sa ovim subvencijama - rekao je za Novosti ministar životne sredine Goran Trivan, dodajući da je izbijanje pandemije malo usporilo sve, ali da će novac biti isplaćivan onim redom kako se ljudi budu prijavljivali.

Uredba o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni, kao i automobila koje pokreće hibridni pogon stupila je na snagu 21. marta. Od toga dana, svi građani Srbije mogu da se prijave za subvenciju.

Ko god od građana bude dobio zeleno svetlo od konkursne komisije, može da kupi željeni automobil. Kada papirima da je vozilo kupljeno to i dokaže, iznos subvencije će biti uplaćen na njegov račun.

I dok za električne automobile subvencija iznosi 5.000 evra, Ministarstvo životne sredine će za hibridna vozila, u zavisnosti od vrste, dodeljivati iznose od 2.500 i 3.500 evra.

Uredba o subvencijama za kupovinu ekoloških vozila uvedena je radi podsticanja korišćenja ekološki prihvatljivog vida transporta, odnosno smanjenja količine izduvnih gasova i poboljšanja kvaliteta vazduha.

Prema rečima ministra Trivana, razmišlja se i o uvođenju podsticaja za ugradnju uređaja za vožnju na gas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aceP

    14. maj 2020 | 11:15

    ma daaaa ... prvo atest na 5 god i akciza od 10000% posto na gas, posle kao subvencije za ugradnju. ajde....

  • Nee

    14. maj 2020 | 09:28

    Bolje da pomognete domaćinstvima da uvedu jeftini gas za grejanje..nego ulaganje u lim..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA