≫ 

Da li vas na Slaviji još uvek obliva znoj: Ko ima prednost u kružnom toku?

Pogledajte saobraćajnu situaciju na slici, pa pokušajte da za manje od minut date odgovor...

  • 32
Raskrsnica, ostrvo, policija, tramvaj, auto, bez znakova Ilustracija: Nikola Jovanović

Još jedna zanimljiva situacija u saobraćaju je pred vama. Na raskrsnici, u čijem centru se nalazi kružni tok, nema semafora ni saobraćanih znakova. Saobraćaj reguliše horizontalna signalizacija.

Ovo je jedna od najsloženijih situacija u saobraćaju koje smo imali u poslednje vreme. Zato dobro pogledajte koje se vozilo gde nalazi, pa odgovorite kojim redosledom će se vozila kretati kroz raskrsnicu.

Raskrsnica, ostrvo, policija, tramvaj, auto, bez znakova Ilustracija: Nikola Jovanović

Odgovor

U situaciji prikazanoj na slici, postojanje kružnog toka na raskrsnici ne menja situaciju u pogledu poštovanja saobraćajnih znakova i pravila. Ovde prvo treba uočiti da je raskrsnica regulisana saobraćajnim znakovima koji se nalaze na kolovozu. Trouglovi iscrtani na kolovozu označavaju nailazak na put sa prvenstvom prolaza.

Kroz raskrsnicu prvo prolaze crni i plavi auto, jer se nalaze u ulici sa pravom prvenstvom prolaza (nemaju poprečnu stop liniju na ulazu u raskrsnicu, za razliku od vozila koja dolaze iz poprečnog pravca) i imaju prednost u odnosu na beli auto, pošto mu dolaze sa desne strane.

Posle belog auta kroz raskrsnicu sledeći prolazi tramvaj, jer u međusobnom odnosu svih vozila koja se nalaze u ulici bez prvenstva prolaza on ima apsolutnu prednost.

Zatim ide policijsko vozilo (nije pod rotacijom, pa samim tim nema pravo prvenstva prolaza), jer skreće udesno i time u žutom autu dolazi sa desne strane. Poslednji kroz raskrsnicu prolaze žuti, pa crveni automobil.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coca

    22. maj 2020 | 20:11

    Prednost uvek Ima najhrabriji I najbezobrazniji ,onaj koji ne propusta nikoga.

  • Hulk

    22. maj 2020 | 15:41

    Znoj na Slaviji obliva samo one što su semafor prvi put videli kad su došli u Beograd i nas kada prve ugledamo u krugu Slavije.

  • Pravednik

    22. maj 2020 | 16:31

    Prednost ima ko ima startniji auto i prvi uleti u kružni tok 🤪😅😂🤣...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA