• 4

Pametni "ležeći policajac" kažnjava samo one vozače koji zaista krše ograničenje brzine

Funkcioniše po istom principu kao i svaki drugi "ležeći policajac", s tim što je tehnički napredniji i sofisticiraniji

  • 4

Horizontalna prepreka na putu, koja služi za usporavanje saobraćaja, kod nas pozata kao "ležeći policajac", postoji decenijama unazad i to u, manje - više, nepromenjenom obliku. Sada se, međutim, pojavilo novo rešenje.

U nemačkom gradu Hanau predstavljeno je inovativno rešenje za usporavanje vozila, koje se postavlja na onim mestima gde je to najneophodnije.

Novi "ležeći policajac" funkcioniše po istom principu kao svaki drugi, s tim što je tehnički napredniji i sofisticiraniji. U pitnaju je sistem koga čine nadzorna kamera i hidraulični uređaj za usporavanje saobraćaja.

Kada kamera snimi automobil koji se kreće brzinom većom od dozvoljene, metlana ploča "policajca" koja je u ravni sa ulicom, uvlači se za nekoliko centimetara pa se, prelaskom preko nje, u kabini vozila oseti udarac.

Naravno, ako vozač poštuje ograničenje brzine, uređaj će ostati u ravni sa ulicom i vožnja preko njega će se odvijati normalno. A da bi se sve i odvijalo po pravilila, na ovu potencijalnu prepreku na putu upozorava saobraćajni znak.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    Kod nas ima vec godinama prirodnih lezećih policajaca.Ovo je sitna prepreka naspram naših prirodnoh rupa po putevima!

  • Bojan

    Nasi će naći foru da to pokvare.

  • Neko

    Ovo pod hitno da se omasovi u Srbiji, jer bez obzira koliko polako pređete preko ležećeg to ostavlja posledice po trap. Do posla imam 10 km i 10 ležećih, pa sve to opet u povratku, neverovatno.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima