≫ 

Na svetu će opstati samo 10 proizvođača automobila?

Zbog korona krize "tokom noći nestalo tržište veličine jedne Evrope"...

  • 0
Salon automobila u Los Anđelesu Foto: Tanjug/AP

Korona virus kriza doprineće ubrzanju "prirodne selekcije" i na svetskom tržištu će preživeti samo 10 proizvođača automobila, smatra konsultantska kuća Aliks Partners. Studija ove kuće polazi od toga da će ove godine prodaja pasti za 20 miliona ispod nivoa prošle godine, kao da je "tokom noći nestalo tržište veličine jedne Evrope".

Oporavak od krize trajaće više godina, a posledice "darvinizma" u ovoj privrednoj grani je da će samo finansijski jaki i inovativni proizvođači i dobavljači preživeti predstojeće "čišćenje" tržišta.

Direktor sektora za automobilsku industriju Aliks Partners Elmar Kades je, u intervjuu nemačkoj agenciji DPA, rekao da je moguće smanjenje broja proizvođača automobila na do 10, uz Teslu u toj grupi.

Nemački proizvođači, kako ocenjuje, spadaju u grupu proizvođača koji će preživeti, iako imaju problema sa prelaskom na električni pogon i softverom, ali su dovoljno jaki da u tome uspeju.

Kades je ukazao da je dobit zbog investicija u nove tehnologije već godinama u opadanju i da je korona kriza samo ubrzala dalji pad. Smanjenjem sa 21 na 14 miliona prodatih vozila u Evropi zabeležen je najveći pad, pa će nivo pre krize biti dostignut najverovatnije tek nakon pet godina.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA