Izduvni gasovi savremenog dizel motora čistiji su od vazduha koji taj motor usisava!

Na novim čistijim dizelašima još uvek radi...

  • 15
Auspuh Foto: Pixabay.com

Evropska unija iz godine u godinu postavlja sve strože granice po pitanju emisije ugljen-dioksida, a dizelaši su poslednjih godina stalno na tapetu zbog visokih emisija po zdravlje štetnih azotnih oksida (naročito posle slučaja "Dizelgejt").

U takvoj, za dizelaše negativnoj atmosferi, javi i poneka "crna ovca". Ovoga puta to je Hans-Georg Marmit, iz nemačkog udruženja automobilskih eksperata KÜS.

On, naime, tvrdi da su, zahvaljujući standardu iz 2017. godine, emisije azotnih oksida u novim modelima automobila sa dizel motorima su mnogo niže.

- Zahvaljujući strožim standardima o emisiji, kao što je Euro 6d Temp standard, uveden 2017. godine, emisije azot-oksida u novim modelima dramatično su opale. Zahvaljujući RDE (Real Driving Emissions, odnosno merenju stvarne potrošnje) metodi merenja, koja je uvedena pre nekoliko godina, vlasnici mogu da budu sigurni da će vozila zadovoljiti male propisane vrednosti. Stroga merenja izduvnih gasova su pokazala da je ono što čini sastav izduvnih gasova najsavremenijeg dizela manje zagađeno od vazduha koji je u motor prethodno usisan - rekao je Marmit u izjavi za nemačke medije.

Možda ova izjava pokrene veću raspravu o dizel motorima, a možda i ne, ali se na novim čistijim dizelašima još uvek radi.

Tako je Volkswagen u svoj 2.0 TDI motor ugradio dvostepeni sistem pročišćavanja izduvnih gasova, koji funkcioniše tako što se u njega se dva puta ubrizgava AdBlue, tečnost koja redukuje emisije azotnih oksida.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    28. jun 2020 | 10:34

    Јел то неко покушава да каже да су ти савремени дизел мотори су нека врста пречишћача ваздуха ?

  • Elektro-vozač

    28. jun 2020 | 14:17

    Ja predlažem da oni koji tvrde da dizel motori čiste vazduh poraze na svom zdravlju udišući taj "prečišćeni" vazduh. Tako će pomoći i ostalima, kakav god da je ishod.

  • Механик

    28. jun 2020 | 11:31

    Дизел је увек био смеће и остаће, џаба вам све...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA