• 0

Najsmrtonosniji i najbezbedniji putevi u EU: Gde se najviše gine, a ko najgore psuje i pretiče

Španci i Italijani su u stanju da izađu iz vozila da bi "porazgovrali" s drugim vozačima

  • 0
vožnja, vozač, kočenje, automobil

Foto: Pixabay

Najsmrtonosniji putevi u EU nalaze se u zemljama istočne Evrope, posebno u Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji, gde pogine 96 osoba na milion stanovnika, pokazalo je najnovije istraživanje, prenosi Euronews i dodaje da najmanje saobraćajne kulture imaju vozači na jugu kontinenta.

U EU u proseku, u saobraćajnoj nesreći na milion stanovnika poginu 52 osobe i po tom pitanju najbezbedniji drumovi su u Irskoj. Na njima strada 29 osoba na miliona stanovnika, a slede Danska i Švedska.

U tom istraživanju sprovedenom u 11 zemalja EU, većina vozača bez obzira iz koje zemlje dolaže sebe smatraju za dobre vozače.

Vozači u zemljama južne Evrope imaju manje saobraćajne kulture i manje se civilizacijski ophode za volanom u odnosu na vozače u severnim delovima kontinenta. Najgori po pitanju rečnika tokom vožnje su Grci i Francuzi, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Ipsos u delu EU.

Prema tim podacima, Grci i Francuzi ne propuštaju priliku kada su iznervirani da opsuju vozača, što je znato više od proseka i iznosi 55 odsto.

Grci osim psovki najčešće koriste sirenu, a potom Španci i Italijani koji su zajedno sa Poljacima u stanju da izađu iz vozila da bi "porazgovrali" s drugim vozačima.

Španci uz sve pretiču vozila na način koji nije pravilan, a time se služe i oni u Holandiji i Velikoj Britaniji.

Upitani da navedu reči kojom bi opisali svoju vožnju, njih 97 reklo bi "budnost", a 76 "smirenost". Samo tri posto je upotrebilo pridev "agresivnost", a jedan posto "neodgovornost".

Veliki deo ispitanih, 83 posto ima negativno mišljenje o ponašanju drugih vozača. Njih 45 odsto za druge kažu da su "neodgovorni". Osim toga, cesto su navodili pojmove "stresnost, agresivnost i opasnost".

Kao dobro istraživanje je pokazalo da se u poslednjih 10 i više godina za trećinu smanjio broj poginulih u saobraćaju. U 2018. poginulo je skoro 23.340 osoba, a 10 godina pre 37.000.

Video: Srpska porodica pala u kanjon Morače, spasili ih lokalni heroji

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima