• 6

Samo jedna kapljica vode je dovoljna da potpuno uništi vaš rezervoar

Motor automobla u čije gorivo je dospela voda konstantno će "oklevati" kada vozač pokušava da ubrza...

  • 6
Rezervoar, gorivo, benzin

Foto: Shutterstock

Rezervoari za gorivo automobila sa benzinskim motorima mogli bi da budu potpuno uništeni ako samo i jedna jedina kap vode dospe u njih. Prema tvrdnjama stručnjaka, to ne zavisi od vrste benzina koju motori vozila koriste, pa bi ovo moglo da utiče na milione benzinaca širom sveta.

Inženjer Pol Ajrland, koji se bavio istraživanjem uticaja savremenih goriva na starije motore, tvrdi da bi i najmanja kap kiše koja uđe u sistem za gorivo automobila mogla da napravi štetu.

On kaže da u ovom slučaju ni aditivi za gorivo ne pomažu da se ublaže posledice, uprkos tome što ih veliki broj vozača koristi.

- Ako vam voda uđe u benzin, naročito ako koristite aditive za gorivo na bazi etanola, kap vode će potonutu na dno rezervoara ili karburatora, a njena kiselost će značajno porasti.

Upravo ta kiselost izaziva koroziju na metalnim delovima sistema za gorivo, što može imati prilično razorno dejstvo po vitalne delove automobila.

Može da dođe do rđanja celog rezervoara, posle čega će ga biti potrebno celog zameniti, što baš i nije jeftino. Isto može da se dogodi i sa karburatorom.

Šta nam pokazuje da voda ušla u rezervoar?

Motor automobla u čije gorivo je dospela voda konstantno će "oklevati" kada vozač pokušava da ubrza. Takođe, ako ste dostigli neku određenu brzinu na auto-putu i hoćete da idete još brže, osetićete kao da se motor bori sam sa sobom da još više ubrza.

Rezervoar, gorivo, benzin

Foto: Shutterstock

Aditivi ovde ne će biti od pomoći, zato što se oni mogu rastvarati samo u benzinu, što im prisustvo vode u gorivu onemogućava, piše Express.

Inače, voda najčešće može da uđe u rezervoar koji već je načela korozija, pa Ajralnd kaže da bi jedan od načina na koji bi se to moglo sprečiti bio da se izbegava kvašenje starijeg rezervoara prilikom pranja.

Takođe, rezervoar se može zaštititi i farbanjem zaštitnom farbom, koja će sprečiti prodiranje vode. Ajralnd, takođe, kaže da, možda, ne bi bilo loše da vlasnici automobila svakih nekoliko godina potpuno isuše rezervoare svojih automobila pre nego što ponovo sipaju gorivo.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    Da je tekst napisan pre 40 god bio bi tačan. Vozila već dugo vremena nemaju metalne rezervoare, već plastične pa nema šta da rđa, a takođe odavno nemaju karburatore..

  • Voja

    Ovaj tekst je vrhunac naucne fantastike...

  • Jasim

    Kad bio enbargo moj auto vise vozio na vodu nego na benzin sve ga mesali pola pola

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima