≫ 

Novi kineski softver postaje deo 5G automobila, a želi ga čak i Audi

Prema najavama iz Kine, HiCar sistem koji radi pod Harmony OS-om, u budućnosti bi mogao da se nađe u više od 120 modela automobila, 30 različitih proizvođača, među kojima je najzvučnije ime Audi

  • 1
Harmony OS, Huawei

Foto: Huawei

Nakon što je prošlog proleća američka administracija uvela sankcije na saradnju Huaweija i američkih tehnoloških kompanija, kineski tehnološki gigant je saopštio da radi na svom operativnom sistemu koji bi trebalo da zameni Android.

Operativni sistem pod imenom Harmony OS prikazan je prošlog avgusta, ali je potom saopšteno da on neće biti korišćen kod pametnih telefona, već da će pokretati druge pametne IoT uređaje (IoT - skr. od Internet of things - internet stvari).

Huawei je sada, u saradnji sa proizvođačem automobila BYD, predstavio prvi automobil na svetu koji čiji će kompjuterizovani sistemu koristiti HarmonyOS operativni sistem. Reč je o modelu BYD Han, o kome smo već pisali.

Automobiski softver nazvan HiCar podržava 5G tehnologiju i automobilima omogućava povezivanje sa "spoljnim svetom", odnosno komunikaciju sa drugim 5G automobilima i saobraćajnim sistemima koji bi vožnju trbalo da učine bezbednijom i prijatnijom.

Prema najavama koje dolaze iz Kine, HiCar sistem bi u budućnosti mogao da se nađe u više od 120 modela automobila, 30 različitih kineskih proizvođača (kao što su BYD, GAC, BAIC i drugi). Međutim, poseban značaj ovoj informaciji da je i spominjanje globalno poznato automobilskog brenda kao što je Audi.

Takođe, u promotivnim video materijalima za Huawei HiCar, taj sistem se prikazuje i kao deo još jednog novog kineskog automobila kome se predviđa uspešna tržišna budućnost. U pitanju je model Baojun RC-6, o kome smo takođe već pisali.

Huawei je prethodno formirao alijansu od 18 kompanija sa zajedničkim ciljem da ubrzaju komericijalni razvoj automobila međusobno povezanih unutar 5G mreže.

Takođe, uporedo sa početkom primene Harmony OS-a i njegovog HiCar sistema, Huawei planira i posebnu verziju svog telefona P40 sa dodatnom oznakom "Han", kojom će obeležiti početak saradnje sa kompanijom BYD.

(Telegraf.rs/MBJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CojaNormala

    13. jul 2020 | 18:18

    Dzaba kad ga Noo nece kupiti jer ce da ga sprzi....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA