• 0

U ovom kružnom toku svi ostali imaju veću prednost od vozača

"Holandski kružni tok" je zanimljivo rešenje koje uvažava činjenicu da u toj zemlji veliki broj učesnika u saobraćaju čine biciklisti

  • 0

Kružni tokovi su nastali sa ciljem da se olakša protok saobraćaja na ukrštanjima veoma prometnih saobraćanica. Iako su u tome uspeli, brojnim vozačima oni su postali prava noćna mora i izvor stesa i frustracija.

Zbog toga, kao i zbog bezbednosti samih vozača i drugih učesnika u saobraćaju, kao i nekih lokalnih specifičnosti, kružni tokovi su doživljavali različite promene u konstrukciji.

Jedan takav je i ovaj, poznat kao "Holandski kružni tok" (engl. Dutch-style roundabout), veoma zanimljivo rešenje koje uvažava činjenicu da u Holandiji veliki broj učesnika u saobraćaju čine biciklisti.

Oni ovde imaju svoje sopstvene trake, odnosno spoljni prsten sa posebnim prelazima svake od četiri ulice koje se uključuju u kružni tok, uočljivo označen crvenom bojom. Tu su i pešački prelazi preko svake ulice, koji se ne ukrštaju sa biciklisitčkim prstenom.

Kružni tok je potpuno usredsređen na bicikliste i pešake, zbog čega se saobraćajne trake na ulazu u kružni tok sužavaju i, zajedno sa dodatnom horizontalnom signalizacijom, primoravaju vozače da uspore.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima