Koliko koristimo automobile u Srbiji?

Novo istraživanje Eurostata bavilo se zastupljenošću vrsta prevoza u EU i ostalim državama Evrope

  • 1
BEOGRAD SAOBRACAJ GAZELA Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Automobil je dominantan oblik drumskog saobraćaja u svim državama članicama Evropske unije, u poređenju sa putovanjima vozom, putničkim ili gradskim autobusom.

Putovanje automobilom 2018. godine činilo je 82,9 odsto od ukupnog putničkog transporta širom EU, u poređenju sa 9,3 odsto za putničke autobuse, gradske autobuse i trolejbuse i 7,9 odsto za vozove, pokazalo je istraživanje Eurostata.

Kada je naša zemlja u pitanju, od ukupnog putničkog saobraćaja u Srbiji, samo 0,8 odsto otpada na železnički saobraćaj, 25,5 odsto na prevoz autobusima, dok se čak 73,7 odsto saobaćaja u našoj zemlji odvija putničkim automobilima.

Rezultati istraživanja su pokazali i da, među državama članicama EU, automobilski transport čini najveći udeo putničkog saobraćaja u Litvaniji - čak 90,4 odsto.

Kada je putovanje vozom u pitanju, Austrija je imala najveći udeo od 12,9 odsto, dok je Mađarska imala najveći procenat, kada je prevoz putničkim, gradskim autobusima i trolejbusima - 20,8 odsto.

Eurostat navodi da ova slika može izgledati drugačije u 2020. godini, kao rezultat mera zatvaranja i ograničenja putovanja koje su, u cilju sprečavanja širenja epidemije korona virusa, uvele države članice EU i druge evropske zemlje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    20. septembar 2020 | 21:07

    Mobilnost i privatnost, kraće vreme putovanja... Prednosti automobila su velike, ali dobar udeo ima i ljubav prema automobilima i strast prema vožnji. Mnogim ljudima auto je uživanje, čak smisao života, ne samo prevoz...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA