≫ 

Porast broja novih vozila prvi put od početka pandemije

Najslabije su se u septembru prodavala standardna vozila sa motorima sa unutrašnjim sagoveranjem, dok je potražnja za električnim vozilima ostala stabilna

  • 1
Audi A3 2020 Foto: Audi

Broj registrovanih novih automobila u Nemačkoj porastao je u septembru u odnosu na isti mesec prošle godine, prvi put od početka pandemije korona virusa, saopšteno je iz nemačke Vlade.

U septembru je registrovano 265.227 novih vozila, oko 8,4 odsto više nego u istom mesecu 2019, saopštila je nemačka Kancelarija za motorna vozila (KBA).

Iz nemačkog Udruženja auto-industrije (VDA), međutim, navode da je glavni razlog za porast broja novih vozila činjenica da su u septembru prošle godine na snagu stupili novi, strožiji globalni standardi o izduvnim gasovima (WLTP), zbog čega je tada registrovano manje novih automobila.

Najslabije su se u septembru, prema podacima KBA, prodavala standardna vozila sa motorima sa unutrašnjim sagoveranjem, dok je potražnja za električnim vozilima ostala stabilna.

Iz KBA navode da je u septembru registrovano 21.188 vozila sa kompletnim električnim pogonom, gotovo tri puta više nego u istom mesecu 2019. godine.

VDA očekuje da će ove godine u Nemačkoj biti registrovano približno za četvrtinu manje novih automobila nego u 2019. godini.

(Telegraf.rs/Tanjug/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Elektro-vozač

    7. oktobar 2020 | 12:06

    Električna vozila, kao ne samo daleko čistija (sa sve proizvodnjom i "sahranom", čak i uz napajanje iz termoelektrana), već i ekonomičnija (razlika u ceni se jako brzo vrati, u Srbiji je vožnja na struju oko 10x jeftinija nego na benzin ili dizel) i bolja (glatka i stabilna vožnja sa odličnim najboljim i najbržim reagovanjem na komande) preuzimaju primat. Sve ih je više i, sa njima, i osvršćenih ljudi kojima postaje jasno da starin navikama, zabludama i lažima naftaškog kartela ne treba robovati, pogotovo onim vezanim za punjenje. Lavina kreće, razumeli vi to i slagali se sa tim ili bili u zabludi pa ne!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA